Keukens in het Ewoud en Elisabeth Gasthuis, Bunninchem en Beatrix sluiten

21 februari 2018 om 09:30 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Per 1 juli zal QuaRijn stoppen met het zelf bereiden van maaltijden op de locaties. Dit betekent dat de keukens voor de bereiding van warme maaltijden worden gesloten. De consequenties hiervan zijn ingrijpend voor de betrokken medewerkers. Politieke partijen hebben aangegeven zich grote zorgen te maken. Al ligt hier geen gemeentelijke taak, toch zouden zij deze waardevolle voorziening graag behouden.

Ali van Vemde

Michiel Moes, regiomanager Kromme Rijnstreek, Veenendaal en Rhenen, laat weten dat de restaurants gewoon open blijven, alleen de keukens sluiten voor de bereiding van warme maaltijden. Hij licht het besluit toe. "Al een aantal jaren zijn de koten voor de maaltijdvoorzieningen binnen QuaRijn te hoog. Dat vinden wij niet langer verantwoord. Extern onderzoek heeft uitgewezen dat QuaRijn € 600.000,- per jaar kan besparen door de maaltijdvoorziening anders in te richten: door niet langer de warme maaltijden zelf te produceren, maar extern in te kopen en door niet alle maaltijden vanuit de centrale keuken aan te bieden, maar de warme maaltijden te bereiden binnen de kleinschalige woonvormen, die QuaRijn steeds meer krijgt. Daar wordt dichtbij en zo mogelijk met de cliënten gekookt op de huiskamers. Met verse of panklare ingrediënten of koelvers aangeleverde maaltijden: smaakvolle maaltijden in een huiselijke omgeving."

EXTERNE PARTIJEN Hij vervolgt: "Van de QuaRijn woonzorgcentra Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Wijk bij Duurstede, Renswoude en Rhenen zijn Beatrix in Doorn, Bunninchem in Bunnik en het Ewoud en Elisabeth Gasthuis in Wijk bij Duurstede de drie laatste waar de warme maaltijd op dit moment nog door de eigen keukens worden bereid. In de overige centra wordt de warme maaltijd, net als in veel andere zorgcentra in Nederland, door externe partijen aangeleverd."

ONTMOETINGSPLEK Michiel Moes benadrukt dat de restaurants voor bewoners, cliënten en in- en externe bezoekers gezellige ontmoetingsplekken blijven, waar ze ook voor een smakelijke warme maaltijd terecht kunnen.

KOKS EN KEUKENHULPEN Helaas houdt dit besluit wel in dat door de keukens te sluiten afscheid moet worden genomen van personeel. Moes: "Wij betreuren het zeer dat we door de keukens te sluiten afscheid moeten nemen van onze koks en keukenhulpen. De meerwaarde van dit besluit is dat de gelden terugvloeien naar waar ze voor bedoeld zijn: onze bewoners."

ADVIES Aan de Ondernemingsraad en Centrale Cliëntenraad van QuaRijn is gevraagd om advies uit te brengen over dit voorgenomen besluit. Moes verwacht dat definitieve besluitvorming eind maart kan plaatsvinden en dat per 1 juli 2018 wordt overgegaan naar de nieuwe situatie.

advertentie
advertentie