Wilfred en Joop ten Heuvel
Wilfred en Joop ten Heuvel Ali van Vemde

Joop en Wilfred ten Heuvel over de Lekkodagen

21 september 2019 om 08:26 Evenementen

WIJK BIJ DUURSTEDE Vader Joop en zoon Wilfred ten Heuvel, beide kunnen ze niet zonder het water. Niet zo vreemd dus dat zij nauw betrokken zijn bij de Lekkodagen. Met dit jaar nog meer aanmeldingen lijkt het weer een fantastisch evenement te worden. Op vrijdag 27 september zullen de schepen de haven binnenvaren. Dan kan iedereen twee dagen lang genieten van alle mooie en bijzondere schepen. De schippers vertellen er graag meer over.

Ali van Vemde

Joop en Wilfred kunnen zich geen leven voorstellen zonder water. De opa en vader van Joop waren sleepbootkapitein. Ook Joop wilde varen en was zes jaar bij de marine. Van thuis mocht hij niet op de grote vaart "omdat ze daar niet op je letten." Bij de marine gebeurde dat wel. En dan kom je de liefde van je leven tegen. Even werkte Joop aan de wal, maar nadat er was getrouwd en de meubeltjes waren gekocht, begon het toch weer te kriebelen. Acht jaar op de binnenvaart volgden. De kinderen bleven, toen ze naar school moesten, bij opa en oma in Vianen. Bij de komst van het derde kind zijn ze gestopt. Joop: "Ik zie nu meer van mijn kleinkinderen dan vroeger van mijn eigen kinderen." Een baan volgde op de Markus bevoorradingsboot, daar werkte hij 35 jaar met heel veel plezier, zes dagen per week.. Zijn vrouw houdt absoluut niet van water en heeft heel wat voor hem overgehad door jaren mee te varen. Sinds kort is de boot weg en is er een caravan op Texel, het eiland waar ze heel graag komen. Ook Wilfred is opgegroeid op het water. "Altijd waren we op het water. De surfplank stond standaard klaar. Toen ik uit dienst kwam ben ik gaan samenwonen en heb ook een boot gekocht. Een paar jaar hebben we op de boot gewoond, later op de wal. Op vakantie gaan ze nog wel met de boot." Wilfred heeft een voorliefde voor tjalken. Joop: "De jongens zijn meer van het zeilen."

ORGANISATIE Zowel Joop als Wilfred zitten in het bestuur van de Lekkodagen, dat bestaat uit acht mensen. Wilfred houdt zich vooral bezig met de communicatie met de deelnemers, contacten met de gemeente en externe partijen. Joop levert hand- en spandiensten, zoals het indelen van de schepen, klachten oplossen etc. Hij is dan eigenlijk de havenmeester en het aanspreekpunt en hij legt de steigers op hun plek. Wilfred: "Ik heb altijd platbodems gehad, omdat het karakter van die boot me aanspreekt. De eerste jaren deed ik mee met de Lekkodagen, de laatste tien jaar help ik ook mee. Volgend jaar vieren we alweer 15 jaar Lekkodagen."

LEKKODAGEN Vader en zoon vertellen dat ze dit evenement vooral organiseen voor de schippers die met liefde hun boot onderhouden. "Vaak is voor hen het hebben van de boot belangrijker dan het varen. Het is ook vooral elkaar weer te treffen. Wij betalen niet voor de schepen die meedoen aan de Lekkodagen. Ze moeten echt graag zelf mee willen doen. Bezoekers mogen dan ook best aan de schipper vragen of ze even mogen kijken. Maar pas op: de oude regel is 'altijd schoenen uit voor je het dek op gaat." Ook aan de jeugd is gedacht, voor hen staan er springkussens op het Pirateneiland. "Zo hopen we ook de jongeren enthousiast te krijgen." In de grote feesttent worden de schippers ontvangen. Nieuw is dat ook de deelnemers aan het Shantyfestival hier worden ontvangen. Er zijn dit jaar 87 inschrijvingen aan schepen en zo'n 160 mensen zullen mee eten. De catering in de tent wordt verzorgd door Vernooy. .Ze hopen dit jaar op weer een avondvaart, een prachtig gezicht als de verlichte schepe over de Lek varen. Ook nu zullen er bijzondere schepen te zien zijn, zoals bijvoorbeeld een groot marineschip, een oude mijnenveger. Open voor publiek is de Neeltje Jantje waar je een kijkje krijgt in de geschiedenis van de visserij op de Waal. Bekijken hoe vroeger duikers te werk gingen, dat kan bij de genieboot RV 29. Iedereen die belangstelling toont zal merken hoe trots de schippers zijn op hun boot. Je ziet dat ze goed onderhouden zijn. "Een boot verdient net zo veel aandacht als je vrouw.

PROGRAMMA De Lekkodagen beginnen vrijdag 27 september met de binnenkomst van de boten, gevolgd door een schippersmaaltijd voor de deelnemers. Zaterdag 28 september zijn vanaf een uur of tien de schepen opengesteld voor publiek. Maak kennis met de schippers die graag vertellen over de historie van het schip of over de techniek. Tusseen 10.00 en 17.00 uur zijn er rondvaarten met de Jan de Sterke. Rond 11.00 uur melden de deelnemende koren van het Shantyfestival zich in de tent aan de haven. Voor de kinderen is er het Pirateneiland. De entree is vijf euro per kind. 's Avonds zullen de boten mooi verlicht zijn en is er muziek in de feesttent van 'Maatvol'. Hier is ook een aanbod van verse vis, pannenkoeken en friet en snacks van Vernooy Catering. Op zondag ziet het programma er ongeveer hetzelfde uit. Tussen 14.00 en 15.30 uur maakt de Anna (voorheen de Harmonie III) een rondvaart met bewoners van De Loever, het Droomhuis en De Bossenwaard. Om 14.00 uur is er livemuziek van 'De Bende' in de feesttent en ook Piratenkoor Gein en Gek is weer van de partij, van 15.30 tot 16.15 uur.

Wilfred en Joop ten Heuvel
De Lekkodagen vanuit de lucht
De Lekkodagen
advertentie
advertentie