Frederique en Andreas Reigersman op de plek van de voorstelling
Frederique en Andreas Reigersman op de plek van de voorstelling Ali van Vemde

Middeleeuwse theatervoorstelling 'Floris en Blanchefleur' op Kasteel Rhijnestein

14 september 2019 om 10:43 Activiteiten

COTHEN Op vrijdag 27 en zaterdag 28 september is Kasteel Rhijnestein het decor van een middeleeuws openlucht theatervoorstelling. In de tuin van het kasteel wordt het spektakel 'Floris en Blanchefleur' opgevoerd door amateurgezelschap 'De Rode Lelie'. Dit is een gelegenheidsgezelschap van de Stichtse Vrije School in Zeist en bestaat uit docenten, (oud)leerlingen, ouders en enkele musici. De voorstelling is een initiatief van Stichting Rhijnestein en de school naar aanleiding van 100 jaar Vrije School onderwijs.

Ali van Vemde

Frederique en Andreas Reigersman liepen al een tijdje rond met het voornemen om in de tuin van Kasteel Rhijnestein een openluchtvoorstelling te geven. "Wij hebben een poosje in Friesland gewoond en daar leeft het. Het is bij ons als idee blijven liggen tot we zo'n anderhalf jaar geleden mogelijkheden zagen voor de invulling hiervan. Het moet wel passend zijn bij de omgeving." Ze vonden een toneelbewerking van het stuk 'Floris en Blanchefleur' waarvan nog slechts twee exemplaren bestonden. Deze wisten ze te bemachtigen en na een gesprek met de Vrije School in Zeist werd besloten het stuk uit te voeren. De docent drama is het stuk gaan vormgeven en het belooft een bijzondere uitvoering te worden.

FLORIS EN BLANCHEFLEUR Het past helemaal. Een middeleeuwse theatervoorstelling op een unieke locatie. "Het stuk lijkt een beetje vergeten," vertellen Andreas en Frederique, "maar toch is het helemaal van nu." Het heeft eigentijdse elementen; de verhouding tussen het westen en het midden-oosten, maar is niet moraliserend. Zoals het hoort is dit het liefdesverhaal van twee jonge mensen. Blanchefleur, blanke lelie, is een christelijk meisje. Floris is een moslim-koningszoon. Samen groeien ze op aan het Spaanse hof en worden verliefd. De koning, vader van Floris, hoort van deze heimelijke liefde en wil het meisje weg hebben. Hij vertelt zijn zoon dat ze dood is, terwijl zij door kooplieden wordt meegenomen. Het schitterende graf van Blanchefleur blijkt echter leeg te zijn, zo ontdekt Floris en hij gaat haar zoeken. Hij weet door te dringen tot de toren in Babylon waar ze door de emir wordt vastgehouden. Hij wordt gevangen genomen en hem wacht de doodstraf. Maar de sterke liefde tussen Floris en Blanchefleur roert de aanwezigen bij de rechtszitting en hij mag blijven leven. Het paar keert terug naar Spanje na het overlijden van de ouders van Floris. Ze krijgen een dochter, Berte met de grote voeten, die de moeder zal zijn van Karel de Grote.

De voorstelling, die op verschillende podia zal plaatsvinden om de tegenstelling tussen het westen en midden-oosten naar voren te brengen, zal deze werelden met elkaar verbinden. Er is muziek, waarbij ook een Syrische muzikant zal spelen. De toren van het kasteel is een deel van het decor. Een grote banier met het wapen van Rhijnestein, een rode lelie, zal de toren sieren. "Daarom hebben we ook als naam voor het theatergezelschap gekozen voor de naam 'De Rode Lelie'. "We hopen natuurlijk op mooi weer, maar we vragen onze bezoekers om bij regen geen paraplu's mee te nemen maar regenkleding. De voorstelling biedt plaats aan 220 toeschouwers en we hopen dat veel mensen uit de omgeving zullen komen." De voorstelling begint om 19.30 uur. Kaarten à € 10,- (tot en met 18 jaar € 7,50) zijn te bestellen via derodelelie@gmail.com Bij aanmelding krijgt u een bericht terug. Met Stichting Rhijnestein willen Frederique en Andreas het kasteel meer bij het dorp betrekken. "Ons doel is om elke twee jaar een voorstelling te organiseren."

advertentie
advertentie