Zorg en Welzijn naar platina

21 februari 2018 om 07:36 Lokaal/Column

Toen de SP in 2006 mee ging doen aan de lokale verkiezingen lag de Wijkse zorg op haar gat. Dankzij de wethouder van lokale partij BurgerBelangen, de voorloper van WijkNu, was de huisartsenpost in Houten terecht gekomen en lag er nog helemaal geen plan klaar voor de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Regeren en vooruitzien was toen al moeilijk voor die lokale partij. Achteraf kunnen we voor een deel blij zijn. Met Jan Burger aan de knoppen kon de gemeente de vele aan miljoenen Rijksbezuinigingen in zorg en welzijn op een sociale manier opvangen, met oog voor de menselijke maat.

In dit beleid was en is vol op ruimte voor lokale organisaties en ondernemers. De thuiszorg loopt vooral via lokale mensen, Buurtzorg loopt lokaal goed, mantelzorgers zijn beter opgevangen dan gemiddeld, met Stichting Binding lopen we voorop als het gaat om integraal werken. En er is vol op ruimte voor lokale burgerinitiatieven. Het Droomhuis, opvang voor jongeren in Cothen, Rode Loper, Hospice, Schoon Wijk, zorgcentra in Cothen en Langbroek, enzovoorts hebben de zorg dichtbij verbeterd. Er is helaas geen huisartsenpost. Huisartsen wezen zelfs een proef hiervoor af. Zij willen niet meer veranderen.

Desalniettemin staat er wat. In 2015 (en 2016) werd de gemeente benoemd tot een van de tien Gouden gemeenten. Het rapportoordeel meldde dat de gemeente goed samenwerkt met organisaties, om samen de vernieuwingen aan te gaan. Er wordt goed geanticipeerd op de veranderingen en er is samen met het plaatselijke werkveld, een duidelijke visie op ontwikkeld. Bij knelpunten zijn er lijntjes en er wordt vroegtijdig geïnvesteerd om zware zorg te voorkomen. De opstellers van het rapport menen dat de gemeente in de touwtjes goed in handen heeft en laat vieren en dat er een sterk beleidsteam staat.

De mooie resultaten zijn geen reden om stil te zitten. Er komen nog bezuinigingen aan op de jeugdzorg, met het risico dat ook andere zorgonderdelen nog aan bod komen. Mantelzorgers en vrijwilligers moeten nog meer oppakken. Met alle gevolgen van dien. Spoedeisende hulp is nu al overbelast. Mensen worden nog eerder uit ziekenhuizen ontslagen.

We moeten verder om dat maatwerk te blijven leveren. Goud moet platina worden. Daarvoor is er met de lokaal betrokken inwoners en organisaties, een maatschappelijke agenda opgezet. Voor én door de inwoners dus. Hierin staat dat iedereen in balans moet kunnen zijn. Als inwoners buiten de boot vallen, moet die balans worden hersteld. We gaan inzetten op preventie, om te zorgen dat inwoners niet uit balans raken. Inzetten op bijvoorbeeld sport en gezond leven, op signaleren op scholen, in respijtbedden, in nog meer samenwerking tussen organisaties, ook diegene die door zorgverzekeraars betaald worden.

De maatschappelijke agenda met als uitgangspunt de balans en maatwerk voor diegene die hulp nodig heeft is een goed begin. We gaan zo verder vooruit voor iedereen. De enige partij die hierover tegen was, is die lokale partij.

Jan Oechies SP

advertentie
advertentie