Eindelijk aan de slag
Eindelijk aan de slag Ali van Vemde

Vrijwilligers Museum Dorestad steken de handen uit de mouwen

7 september 2019 om 09:02 Historie

WIJK BIJ DUURSTEDE De plannen voor het museum zijn klaar en de vrijwilligers willen niets liever dan aan de slag gaan. Daarom organiseerde Museum Dorestad voor haar vrijwilligers een bijeenkomst. Na de koffie bij Rondeel vertrok de groep vrijwilligers naar het oude stadhuis op de Markt, de plek waar straks de geschiedenis van Wijk zal worden verteld. De ochtend werd afgesloten met een lunch.

Ali van Vemde

Bij het raadhuis aangekomen moest er flink wat werk worden verzet. De stofzuiger maakte overuren en er werd volop geveegd en opgeruimd. Nadat dit was gebeurd werden de contouren van het nieuwe museum op de vloer afgeplakt,. Dit gebeurde aan de hand van het nieuwe ontwerp. Zo wordt al een klein beetje visueel gemaakt hoe het nieuwe museum er uit komt te zien. Martin Vastenhout van Museum Dorestad vertelt: "We kunnen nu echt aan de slag met het nieuwe ontwerp. Het nieuwe museum maakt gebruik van het pand zoals het is. In de loop van volgend jaar volgen informatieavonden, het aanvragen van subsidies en vergunningen en zal door crowdfunding hopelijk heel veel mogelijk worden gemaakt. Zo kunnen er bijvoorbeeld stoelen worden gekocht en eventueel worden voorzien van de naam van de sponsor. De zolder wordt een experience ruimte. De bezoekers komen binnen bij het Vikingschip waar zo'n 60 zitplaatsen zullen zijn." Conservator Luit van der Tuuk: "Zij worden meegevoerd over de rivier om uit te komen in de herberg." Na deze beleving gaan ze met de trap naar beneden waar ze op een maquette aflopen van Dorestad. De kromming van de rivier is terug te vinden in de vloer. Er zullen vitrines komen met objecten uit de belangrijke periodes van Wijk bij Duurstede. Ook zullen er paspoorten te vinden zijn van belangrijke mensen die hier geweest zijn, zoals bijvoorbeeld Radbod, Bonifatius en Karel de Grote. In het paspoort vanzelfsprekend stempels van de plaatsen waar ze zijn geweest. Kinderen kunnen vooral ook interactief bezig zijn en dingen onderzoeken, bijvoorbeeld over de handel of het huishouden. En zo zijn er nog veel meer mooie plannen, die uitgevoerd kunnen worden mits de financiën dat toelaten. Het gaat vooral om de beleving. Al is het pand oud, het Museum wordt modern en interactief..

Omdat het nog even duurt voordat het museum open gaat, zullen de Wijkse verhalenvertellers Titus de Romein, Katla uit Birka, Rorik Graaf van Dorestad, Zwarte Robert de herbergier en David van Bourgondië tot leven komen in een pop-up museum. In de VVV op de Markt is een overzichtspaneel van de verhalenvertellers te vinden en een paneel met meer informatie over het nieuwe Museum Dorestad. Op Open Monumentendag, zaterdag 14 september, is het startsein voor het pop-up museum. Op verschillende plaatsen in de binnenstad zijn de verhalen terug te vinden over de geschiedenis van Wijk bij Duurstede. Het pop-up musuem is een samenwerking van Museum Dorestad, VVV Kromme Rijnstreek, de gemeente, Ondernemersvereniging Wijk bij Duurstede, de centrummanager en de locaties waar de verhalenvertellers te vinden zijn.

advertentie
advertentie