Situatie met hoog water in 1988, toen er nog alleen met schotbalken werd gewerkt
Situatie met hoog water in 1988, toen er nog alleen met schotbalken werd gewerkt Bart Ebbinge

Project dijkversterking; inwoner vraagt om verhoging uit walmuur weg te halen

30 augustus 2019 om 15:14 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Deze week zijn drie oplossingsrichtingen voor dijkversterking van de Lekdijk tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede gepresenteerd door het waterschap HDSR. Bart Ebbinge wil daar graag een plan aan toevoegen. Als bewoner van de Dijkstraat ziet hij dagelijks de gevaren van de hoge drempel in de coupure van de walmuur bij de haven.

door Kuun Jenniskens

ONVEILIG Volgens Ebbinge moeten rollator- en rolstoelgebruikers hier een vrij steile helling op en af. Aan de havenkant komen ze direct op een autoweg terecht. ,,Door het sterk toegenomen bezoek van cruise-schepen aan de Wijkse haven, zie ik tegenwoordig steeds vaker mensen met rollators en rolstoelen deze hobbel nemen als ze van de haven naar de binnenstad willen en omgekeerd.” Dat is zwaar werk. Ebbinge: ,,Bovendien is de helling naar het parkeerterrein bij de haven ’s winters regelmatig spekglad, hetgeen ook een probleem is voor mensen die goed ter been zijn.”

Bewoner Bart Ebbinge denkt dat deze gevaarlijke situatie eenvoudig verholpen kan worden door de hobbel van 1 meter hoogte, weg te halen. De coupure komt dan weer op straathoogte, net als de situatie voor 1989. Toen is bij restauratie van de walmuur een hoge drempel opgeworpen en een elektrisch bedienbare sluisdeur geplaatst om eventueel hoog water tegen te houden. Voor die tijd werd de doorgang afgesloten met schotbalken. Dat is niet vaak nodig, zelfs niet met de hoge waterstanden van 1995 hoefde de deur volgens Ebbinge niet dicht.

SCHOTBALKEN MET KLEI Ebbinge: ,,Ik herinner me goed hoe bij het hoge water van eind maart 1988 de schotbalken in de gleuven werden geplaatst en er klei tussen werd gestort en dat het hoge water tegen de balken aanklotste en veel mensen gezellig in de coupure naar het hoge water konden kijken en daar van het uitzicht genoten.” (Zie bijgaande foto).

Volgens Ebbinge is zo’n degelijk en simpel systeem prima te hanteren, omdat het wassende water nooit als verrassing komt. ,,De waterstijging van de rivier wordt dagen van tevoren aangekondigd, dat geeft volop tijd om deze schotbalken te plaatsen en de klei ertussen te storten.” Deze situatie is bovendien nog in tact en kan zo in gebruik worden genomen. Als bijkomend voordeel zegt Ebbinge dat, ook als de stroom uitvalt, deze kering gewoon aangebracht kan worden. Hij noemt het een kostenbesparing als de elektrische deur niet meer onderhouden en gecontroleerd hoeft te worden.

REACTIE VAN HDSR WijksNieuws.nl informeerde bij Jannes van Hove van HDSR of dit een haalbaar idee lijkt om mee te nemen. Jannes van Hove noemt het sympathiek om nog eens goed te kijken naar de rolstoelvriendelijkheid van deze situatie en naar de eventuele gevaren met gladheid. ,,We zouden misschien iets aan de trap en de helling kunnen aanpassen. Maar de elektrische muur is een betrouwbaar systeem en hier wijzigingen in aanbrengen is wel erg ingrijpend.” HDSR woordvoerder Wessels voegt toe dat de elektrische deur heel praktisch is en voor extra veiligheid zorgt. ,,De deur is automatisch en op afstand bedienbaar. Schotbalken van hout hebben ook maar een beperkte houdbaarheid. En mocht de elektriciteit uitvallen dan kunnen we de deur ook altijd nog handmatig sluiten. Maar we horen dit soort dingen graag en gaan zeker naar de gladheid kijken.”

Op 3 september kunnen inwoners van 19 tot 22 uur in het Calypso theater meedenken over deze dijkversterking en de drie varianten die op tafel liggen.

Bart Ebbinge bij de coupure in de walmuur die hij gevaarlijk acht
advertentie
advertentie