De 23-jarige Timo woont nog altijd noodgedwongen bij zijn ouders. Een eigen stek is in Wijk niet te vinden.
De 23-jarige Timo woont nog altijd noodgedwongen bij zijn ouders. Een eigen stek is in Wijk niet te vinden. Pieter Westland

Ruimte voor jezelf

14 februari 2018 om 07:12 Verkiezingen/nieuws

Timo Westland (23) heeft een fulltime baan als woonbegeleider bij Bartiméus. Toch woont hij nog bij zijn ouders. Eigen woonruimte is niet te vinden, vertelt hij. "Het liefst zou ik meer sociale koopwoningen zien, zodat jongeren zoals ik vermogen kunnen opbouwen voor de toekomst. Zo rond de 135 à 140.000 euro zou een mooie prijsklasse zijn. Maar een huurhuis is ook prima. Ik zou mij nu zo rond de 650 euro per maand kunnen veroorloven. Als het maar gewoon een fijne leefruimte is. Volgens mij zijn de meeste jongeren niet veeleisend."

FAILLIET In oktober 2017 organiseerde de gemeente een informatieavond voor jongeren en beloofde snel met een plan van aanpak te komen. Samen met Viveste en WS Cothen doet de gemeente onderzoek naar de woonwensen. De vier jaar geleden in het coalitie-akkoord beloofde woningen in de prijsklasse 130 – 160.000 euro kwamen er mondjesmaat. Zeven in Cothen en 21 in Langbroek, om precies te zijn. Nul in Wijk. Redenen? De markt is veranderd, woningcorporaties zagen zich door de nieuwe verhuurdersregels genoodzaakt huurwoningen te verkopen, en de bouw van 29 in Hof van Wijck en 12 in Hof van Cothen te bouwen sociale koopwoningen liep forse vertraging op door het faillissement van de aannemer, zegt wethouder Jeroen Brouwer.

"Bovendien is deze prijsklasse, zeker bij inbreiding, voor projectontwikkelaars vaak niet interessant. En voor woningbouworganisaties alleen in combinatie met vrije-sector woningen. Maar door de regelgeving kon dit niet meer. Als gemeente hebben we tussen 2010 en 2016 41% van de 603 woningen tussen 160 en 181.500 euro (sociale sector) laten bouwen. We kunnen alleen sturen als het om gemeentelijke grond gaat. In de beloofde prijsklasse lukte dat in Wijk dus niet door faillissement, andere regels en een andere markt. Wel vielen enkele kluswoningen aan de Hoogstraat in deze prijsklasse."

NUL OP METER Bij winkelcentrum De Horden komen nu wel 12 goedkopere appartementen. "Omdat het nul-op-de-meter woningen worden, valt de koopprijs wel iets hoger uit, maar zijn de maandelijkse kosten lager. Daarmee is het toch interessant voor deze doelgroep. En op De Heul komen er in de toekomst woningen, waarvan 32% in de sociale sector."

TINY HOUSES Maar er gloort hoop voor de wachtenden. Nog dit jaar worden er zo'n 15 'tiny houses' – containers – geplaatst. Huisjes met een lage huur, die er minimaal 12 tot 15 jaar moeten blijven staan om de kosten zo laag te kunnen houden. Waar ze komen, wil Brouwer nog niet zeggen. Wel garandeert hij dat ze er komen, dit jaar nog, en binnen de bebouwde kom.

STARTERSLENING Begin maart wordt er bovendien in samenwerking met een financieel expert een informatiebijeenkomst georganiseerd over sociale koop. En om te zorgen dat er voldoende woningen naar jongeren en andere starters gaat, wordt de starterslening van stal gehaald. Een lening voor mensen die in de gemeente geboren of getogen zijn en voor het eerst een huis kopen. "Ook een goed idee voor de kleine woningen die we aan de Dirk Fockstraat gaan bouwen. We willen onze jongeren hier houden! Of zorgen dat ze na hun studie hier weer terugkomen. Belangrijk voor de vitaliteit van de gemeente."

BOUWEN Tot 2022 staan er nog 658 op de planning. Zo'n 30% is sociale koop of huur. Er is toestemming van de provincie om 250 woningen buiten de bebouwde kom te bouwen. Maar om in 2030 hetzelfde aantal inwoners als nu te kunnen huisvesten, en als gemeente vitaal te blijven, moeten er 1000 woningen extra bijkomen. Brouwer: "Vooral voor jongeren. En ouderen. Zij laten grote woningen achter voor gezinnen. De extra huizen zijn nodig door de vergrijzing en de verdunning: minder personen per huis. We kunnen na 2022 niet verder inbreiden, tenzij we de hoogte ingaan, maar dat willen we niet. Voldoende woonruimte voor onze inwoners creëren betekent buiten de rode contouren bouwen. Maar dat wil de provincie niet."

ROOD OF GROEN Een recent voorstel van Minister Ollongren om de rode contouren mogelijk los te laten, klinkt Brouwer als muziek in de oren: "De Geer III wordt dan een nieuwe wijk met zo'n 1250 duurzame, klimaatbestendige en overwegend kleine woningen, passend in het landschap. We offeren groen op om er weer een mooie, groene wijk voor terug te krijgen. Daar kies ik voor."
Dit artikel is onderdeel van een serie Terugblikken op de afgelopen raadsperiode.

advertentie
advertentie