Boswachter Corien Koreman bij het informatiebord op het Leersumse veld
Boswachter Corien Koreman bij het informatiebord op het Leersumse veld Ali van Vemde

Corien Koreman is boswachter: een prachtig beroep

6 augustus 2019 om 09:01 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is vaak een droombeeld voor kinderen, boswachter worden. De hele dag buiten zijn, genieten van de bossen en de dieren. Boswachter Corien Koreman krijgt regelmatig aanvragen van mensen die de opleiding overwegen en een dagje willen meelopen. Bijna altijd blijkt dat ze toch een heel ander beeld hebben van het werk van de boswachter. "Er komt nog wel wat meer bij kijken dan alleen buiten zijn," vertelt Corien.

Ali van Vemde

Corien Koreman werkt al 12 jaar als boswachter publiek bij Staatsbosbeheer, waarvan tweeënhalf jaar op de Utrechtse Heuvelrug. Ze woont in Wijk bij Duurstede en haar werkgebied is het Leersumse veld, maar ook de uiterwaarden tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen.. Ze groeide op in Leersum maar nu woont ze al zo'n 30 jaar met veel plezier in Wijk bij Duurstede. School vond ze als kind niet zo interessant, wel was ze graag buiten. In haar tienertijd waren er andere interesses, maar later kwam de liefde voor de natuur terug.

VERSCHILLENDE BOSWACHTERS "Niet iedere boswachter doet hetzelfde werk, maar we hebben nauw contact met elkaar," vertelt Corien. Er zijn bij Staatbosbeheer senior en junior boswachters beheer, ecologie en publiek. De boswachter ecologie houdt zich bezig met de flora en fauna, inventariseert onder andere planten en zorgt voor uitbreiding van de biodiversiteit. De boswachter beheer zorgt ervoor dat de natuur in evenwicht blijft, bijvoorbeeld door het omzagen van bomen, en stuurt aannemers aan. De boswachter publiek houdt zich vooral bezit met recreatieve, educatieve en voorlichtingsactiviteiten. Eigenlijk alles met mensen. Maar daar hoort ook bij het beheren van het budget, het maken van rapportages en het opstellen van jaarplannen en beheerplannen. "We hebben een leuk, hecht team, met maar liefst vier vrouwen. Dat is wel bijzonder." vertelt ze. Het wordt nog steeds gezien als een mannenberoep, maar vrouwelijke boswachters komen er steeds meer.

LIEFDE VOOR DE NATUUR "Een groot deel van de tijd zit ik binnen achter mijn bureau, maar het liefst ben ik buiten," vertelt Corien. Ze vindt het belangrijk dat iedereen kan genieten van de prachtige natuur. Belangrijk zijn dan ook de informatieborden, maar ook de borden met regelgeving, zodat iedereen weet wat wel en niet mag. "Ik ga graag met de mensen in gesprek," vertelt ze. "Dan vertel ik ze over de natuur, maar ook wijs ik ze er op als de hond losloopt. Mensen hebben geen idee wat honden kunnen aanrichten. Een groot deel van de jonge reeën die sterven komt door toedoen van honden. Zij jagen de dieren op waardoor ze in prikkeldraad lopen of de weg op rennen. De eigenaar van de hond ziet dit niet." Begrip is er niet altijd. "Mensen worden ook wel eens boos. Regelmatig komt het voor dat mensen schelden of je zelfs bespugen." Toch blijft ze altijd het gesprek aangaan. Iedereen die luistert is er één. Ook natuureducatie is een belangrijk onderdeel van haar werk. "Als we de kinderen op jonge leeftijd belangstelling voor de natuur bijbrengen dan leren ze ook er zuinig op te zijn. Er is meer dan een tablet. Wat er is nou leuker dan hutten bouwen in het bos. We proberen hierin een balans te zoeken."

SAMENWERKING Omdat er niet veel geld beschikbaar is om alles te realiseren is het belangrijk om samenwerkingsverbanden te zoeken. Corien: "Dat doen we lokaal en regionaal. Samen sta je sterker. Zo bieden we bijvoorbeeld bedrijfsuitjes aan om extra inkomsten te krijgen, waarmee we weer andere dingen kunnen realiseren. De kernboodschap van Staatsbosbeheer is het beschermen van de natuur, de natuur beleven en dat zo goed mogelijk faciliteren en actief nadenken hoe we zelf kunnen financieren. Een mooi voorbeeld hiervan is het pas gerealiseerde mindervalidenpad, de Natuur zonder drempels route, waarvoor via het Buitenfonds sponsors zijn gezocht. Maar we willen daarbij ook nog graag een picknicktafel waaronder een rolstoel kan staan. En het is mogelijk om een bankje te adopteren, waarop dan een gegraveerd plaatje komt met een eigen tekst, bijvoorbeeld als herinnering aan een dierbare." Communicatie is voor Corien een belangrijk onderdeel. "Leg mensen uit waarom juist deze bomen omgezaagd moeten worden en waarom honden niet los mogen lopen. Het is soms frustrerend als je mensen vraagt hun hond aan te lijnen en uitlegt waarom dat zo belangrijk is en even later zie je de hond weer los lopen. Maar ik blijf in gesprek met mensen, omdat ik vind dat iedereen hier moet kunnen genieten.

PRACHTIG WERK De contacten met het publiek en met haar collega boswachters is een belangrijk onderdeel van haar werk. "Als de boswachter beheer bomen moet omhakken, moet ik het publiek en omwonenden uitleggen waarom dit nodig is. Daarnaast zijn er heel veel vragen. Dagelijks komen er wel honderd mails binnen die beantwoord moeten worden en ook via social media onderhoud ik de contacten en zorg ik er voor dat we zichtbaar zijn. En ik schrijf blogs," zegt Corien. Iedere dag weer geniet ze van haar werk. Het is dan ook een prachtig gebied. "Het is heel afwisselend met de verschillende landschapstypen, van de uiterwaarden tot de bossen in de Utrechtse Heuvelrug. Iedere omgeving heeft zijn eigen ritme en in ieder gebied gebeurt van alles Overal is beweging." Ook geniet ze van de mooie gesprekken met mensen. Mensen die hier zijn opgegroeid en nu op de camping staan. "Wij willen dat iedereen kan blijven genieten van onze prachtige natuur. Daarom hebben we regelmatig contact met mensen uit de buurt en gaan we graag het gesprek aan." Het is geen 9 tot 5 baan. "Soms werk je 13 uur op een dag en als het kan wat minder. Je moet flexibel zijn. Maar een mooier beroep is er niet!"

advertentie
advertentie