Afbeelding
RTVUtrecht

VIDEO: Teler over hittegolf: "M'n pruimen zijn gestoomd aan de boom"

1 augustus 2019 om 07:30 Natuur en milieu

COTHEN De pruimentijd is begonnen, en hóe. Sommige soorten hebben een flinke tik gekregen door de hitte van afgelopen week. ,,Ze vallen noodrijp uit de boom. Je kunt er alleen nog jam van maken", vertelt fruitteler Simon Oostveen uit Cothen.

Al dertig jaar teelt hij samen met zijn vrouw José pruimen, appels, peren en kersen. En dat is maar goed ook, want van alleen het telen van pruimen zouden ze niet kunnen leven. "Je bent te afhankelijk van het weer bij pruimen", zegt hij.

Dat heeft Oostveen afgelopen week dan ook gemerkt. "Als het veertig graden is, worden de pruimen als het ware gestoomd aan de boom. Zeker langs de stam gaat het hard. Daar staat weinig wind en is het nóg warmer. Net als mensen kunnen de vruchten verbranden door de hete zon."
 

HAGEL IS FUNEST

Toch zijn de hoge temperaturen niet het grootste probleem voor pruimentelers. Dat zijn de hagelbuien. Oostveen vertelt: "Hagel is funest voor zacht fruit als pruimen. De stenen veroorzaken gaatjes in de pruimen, waardoor die gaan rotten. En als er eenmaal één rot aan een tak, rotten ze al gauw allemaal." 

"Gelukkig hebben we er in Cothen maar één gehad", vervolgt Oostveen. "Bij sommige fruittelers zijn deze week meerdere fikse hagelbuien gevallen, bijvoorbeeld in Wijk bij Duurstede. Dat is een ramp. Voor mindere kwaliteit wordt niet meer betaald. Je moet tegenwoordig echt een superproduct hebben, wil je er nog wat aan over houden."
 

PRUIMEN IN DE AANBIEDING

Oostveen heeft nog voldoende pruimen die wél goed zijn, maar de extreme weersomstandigheden hebben invloed op zijn inkomsten. "Alle pruimen zijn nu tegelijk rijp en moeten geplukt worden", zegt hij, "ook bij andere telers. Daardoor overvoer je de markt en gaat de prijs omlaag. Voor de consument is het overigens leuk, want nu komen al die aanbiedingen in de supermarkten." 

Toch plukt Oostveen zijn pruimen met liefde. "Je moet ze behandelen als eieren", zegt hij, "want je wil er geen deukjes in hebben. Met een mandje om je nek klim je op het trappetje. Daar trek je alleen de mooie, rijpe pruimen uit de boom: diegene die je zelf mee naar huis zou willen nemen."

Bron: RTVUtrecht

advertentie
advertentie