Schade bij het appelras Delcorf
Schade bij het appelras Delcorf wes janssen

Flinke hagelschade aan fruit

29 juli 2019 om 13:57 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE De felle hagelbui die in en rond Wijk bij Duurstede veel materiële schade veroorzaakte heeft ook een groot gedeelte van het fruit verwoest. De bui, die zaterdag 20 juli, plotseling op de verder zonnige middag aan de horizon verscheen, leek weinig om het lijf te hebben tot het moment dat er tussen de grote regendruppels ook hagelstenen vielen zo groot als een duivenei. De bijbehorende windvlagen zorgden voor extra snelheid van de hagelstenen waardoor de schade in de boomgaarden flink toenam.

Wes Janssen

Alfred van den Berg, fruitteler in Wijk bij Duurstede, is een van de gedupeerden. ,,We zaten op het terras in de zon toen we het in de verte hoorden rommelen en plotseling vlogen de hagelstenen ons om de oren. "De korte bui trok van het zuid-westen naar het noord-oosten en schampte ons bedrijf waardoor we wel schade hebben maar niet zo ernstig als de collega's waar de bui recht over kwam. Na een uur waren de stenen nog niet gesmolten, zo groot waren ze".

SCHADE Pas na enige weken wordt de werkelijke schade duidelijk omdat de plekken waar de stenen het fruit geraakt hebben nog niet meteen zichtbaar zijn. De vruchten waarbij de stenen door de schil geslagen zijn, kunnen nog verwijderd (gedund) worden maar als er zich kurk vormt onder de schil lijdt de kwaliteit er natuurlijk onder. Alfred: ,,Vooral het zomerras Delcorf is getroffen omdat het bijna rijp was om te plukken en de appels al groot van formaat zijn". In de boomgaard is duidelijk te zien dat de schil van sommige appels stuk geslagen is en ze al beginnen te rotten.

,,De schade in de peren is gelukkig wat minder omdat ze wat kleiner zijn en de schil wat harder is. In het populaire ras Conference zien we wel wat inslagen maar die kunnen we er nog wel uithalen voordat de oogst, begin september, gaat starten. 'Sweet Sensation', de rode variant van Doyenne du Comice, wordt nog wat later geplukt en daar valt de schade mee. De pruimen (Opal) waren gelukkig al grotendeels geplukt, alleen het late ras Reine Victoria is flink beschadigd en we moeten nog bekijken of oogsten nog rendabel is."

TOEKOMST Het bedrijf van Alfred is door zijn vader gesticht in 1975 en omvat nu 6 ha peren, 4 ha appels en 0,5 ha pruimen. ,,Sinds die tijd zijn we 4 keer "verhageld" zodat het nut van verzekeren, ook door de hoge premie van duizenden euro's per ha, twijfelachtig is. Als de assurantiebelasting eraf gaat wordt het interessanter", volgens Alfred. ,,Investeren in hagelnetten komt neer op zo'n € 20.000,- per ha terwijl er zijn ook nadelen aan dit systeem kleven zoals lichtbeperking waardoor appels minder kleuren. Fruittelers zitten de laatste jaren toch al in de hoek waar de klappen vallen, ook al door de Rusland-boycot van enkele jaren geleden en die maar voortduurt. Als zo'n grote afzetmarkt wegvalt lijden de prijzen daaronder en wordt de prijs van zo'n boycot vrij eenzijdig afgewenteld op een relatieve kleine groep ondernemers" aldus Alfred.

Het natuurgeweld levert dit bedrijf veel extra werk op maar dat is te overzien. Bij fruittelers waar de bui recht overheen kwam is de oogst helaas zo goed als verloren.

advertentie
advertentie