Ruben bij de finish, hij heeft het gehaald
Ruben bij de finish, hij heeft het gehaald Andreas de Groot

Ruben sport bijna € 23.000,- bij elkaar voor Grip op je Dip

29 juli 2019 om 11:00 Mensen

COTHEN Het zit er op en met een tevreden gevoel kijkt hij terug. Ruben den Hartog (23) nam op 14 juli deel aan de Ironman, de zwaarste triatlon in Engeland, in Bolton. Dit betekende 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km hardlopen. Het was zwaar maar Ruben wist waar hij het voor deed: voor zijn vriend Jochem die in januari 2016 koos voor zelfdoding. Met zijn deelname aan Ironman wilde Ruben geld inzamelen voor de Stichting Grip op je Dip om het opzetten van een cursus mogelijk te maken voor mensen die denken aan zelfdoding. Zijn opzet is geslaagd, de € 15.000,- die hij in gedachten had, werd ruimschoots gehaald.

Ali van Vemde

Het begon een jaar geleden. Ruben was op vakantie in Frankrijk toen hij bedacht iets voor Jochem te doen. Hij had net zijn diploma fysiotherapie gehaald. Voordat hij aan zijn master wilde beginnen, had hij besloten een jaar wat anders te gaan doen. "Daar was het nu de tijd voor." Deelnemen aan een triatlon stond al op zijn bucketlist. Het werd een jaar waarin Ruben parttime werkte om ervaring op te doen, maar vooral ging trainen voor de triatlon. Voor hem was het al meteen duidelijk dat hij hiermee een doel wilde steunen dat zich richt op mensen met een depressie. Ruben vertelde de ouders van Jochem over zijn voornemen en vroeg hen om het goede doel te kiezen. "Wij hebben een hechte vriendengroep met jongens uit Cothen en Wijk bij Duurstede. Regelmatig kwamen we bij Jochem thuis, ook na zijn overlijden. Het afgelopen jaar heb ik nog meer contact met zijn ouders, zijn broers en met zijn vriend gehad. Zijn ouders wisten meer over zorginstellingen en zo kwamen we terecht bij de stichting Grip op je Dip, vanuit het Trimbos Instituut. Ik ben de eerste en enige die bij deze stichting een actie doet en daarvoor moest een donatieprogramma worden opgezet." Stichting Grip op je Dip biedt een online groepscursus aan voor jongeren die niet goed in hun vel zitten. Deze cursus kan gewoon thuis worden gevolgd, want voor hen is het moeilijk om de deur uit te gaan. Het is anoniem, dus laagdrempelig. In zes tot acht sessies kunnen jongeren hun ervaringen delen en er is een groepchat met een professional. "Met het geld dat ik hiermee inzamelde, kan een cursus worden ontwikkeld die net een stapje verder gaat; voor mensen die aan zelfdoding denken. Bij € 15.000,- kan hiermee een start worden gemaakt en dat was dan ook het uitgangspunt." De actie van Ruben trok landelijke aandacht. Hij was onder andere te zien bij Hart van Nederland en zijn verhaal verscheen in de krant..

10 MAANDEN TRAINING Eind juli bedacht Ruben dat hij dit wilde gaan doen, in september begon hij met de voorbereiding. Ruben: "Ik moest een geschikt zwembad vinden, een triathlon vereniging zoeken en de fiets moest geschikt zijn. De eerste twee tot drie maanden ben ik zelf gaan trainen. Eerst deden nog wat vrienden mee, maar ik ging te snel. Om de training en voeding goed aan te pakken, heb ik coach Peter Vocking ingeschakeld, een goede triatleet. Hij droeg zorg voor de trainingsschema's. Door mijn sporthorloge werden de trainingen geregistreerd en aangepast.

IRONMAN En dan is het zo ver. In juli vertrok Ruben met zijn familie, de familie van Jochem en zijn vriend, en de vriendengroep naar Bolton in Engeland waar op 14 juli de Ironman zou plaatsvinden. Ruben had bedacht dat hij met een schema van 10 uur uit zou moeten komen. Het zwemmen ging goed, sneller dan verwacht. Maar toen volgde het fietsen. Ruben had een glooiend landschap verwacht, maar er zaten verschillende steile klimmetjes bij. Zijn fiets had hiervoor eigenlijk niet genoeg versnellingen en dat kostte hem veel kracht. Bij het naar beneden fietsen waren er scherpe bochten en gaten in de weg. En toen volgde nog het hardlopen. Uiteindelijk deed hij er 13 ½ uur over. Van de 2200 deelnemers eindigde hij als 400ste, een mooie prestatie. Wat hem er mede doorheen hielp waren de enthousiaste toeschouwers langs de route. "De aanmoedigingen hielpen echt mee." Ruben: "Over de rode loper liepen de deelnemers over de finish. Aan beide zijden stonden tribunes van waar we werden toegejuicht. Een bord boven de finish gaf mijn naam en de eindtijd aan. Een mooi moment." In dit weekend bleek dat er bijna € 23.000,- was opgehaald. Na de finish volgde de ontlading. Voor iedereen een emotioneel moment, zeker ook voor de ouders van Jochem.

Ruben hoopt dat met zijn actie mensen geholpen kunnen worden. Voor hem gaat het leven verder, in september gaat hij verder studeren. De hechte vriendengroep blijft, ook de vriend van Jochem en zijn broers zijn regelmatig van de partij.

Heb jij ook last van depressieve gevoelens, kijk dan eens op de website gripopjedip.nl Hier vind je ook meer informatie over de actie van Ruben.

advertentie
advertentie