Op de prikkelarme kermis zal het minder druk zijn
Op de prikkelarme kermis zal het minder druk zijn Ali van Vemde

Prikkelarme kermis; geen geluid en licht en attracties op lagere snelheid

23 juli 2019 om 14:03 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is weer zomer en dat betekent tijd voor de jaarlijkse kermis. Vele kermisliefhebbers genieten van de snelle attracties, de muziek en flikkerende lichten. Maar dat geldt niet voor iedereen Soms is er teveel lawaai en geeft het teveel prikkels. Voor deze mensen is er zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur de prikkelarme kermis. Zo kunnen ook zij de kermis bezoeken.

Ali van Vemde

Van woensdag 24 tot en met zondag 28 juli staan de Markt en het Walplantsoen weer vol met attracties. Dat betekent veel lawaai en gezelligheid. Maar niet voor iedereen! Een kermis geeft voor sommige mensen te veel prikkels, bijvoorbeeld voor mensen met epilepsie, autisme, ADHD, hooggevoeligheid of een lichamelijke of geestelijke beperking. Maar ook voor ouderen geeft dit soms te veel prikkels. Om iedereen een fijne tijd op de kermis te laten beleven, is er zaterdag, van 12.00 tot 14.00 uur een prikkelarme kermis. De muziek en de lichten blijven uit op de attracties en de attracties draaien op een lagere snelheid.

ALS GEZIN NAAR DE KERMIS Het gebeurt steeds vaker dat er prikkelarme momenten worden gepland op kermissen en andere amusementsbedrijven, zoals pretparken of in bioscopen. Hier is een duidelijke behoefte aan. De eerste prikkelarme kermis in Nederland werd gehouden in Tilburg, Inmiddels zijn er steeds meer gemeenten die dit voorbeeld hebben gevolgd. Anneke, Ellen en Patricia van Autisme Wijk bij Duurstede zijn er blij mee. Hun kinderen met autisme ook. De reactie van de kinderen: "Nu kunnen we langer op de kermis blijven want mijn hoofd raakt niet vol. Daardoor word ik niet boos en hoeven mijn ouders ook niet boos op mij te worden." Anneke en Patricia vullen aan: "Hierdoor kunnen we als gezin naar de kermis, wat anders niet of heel kort mogelijk zou zijn. Deze aanpassing betekent heel veel voor ons als ouders. Het geeft aan dat de samenleving meedenkt en hierop anticipeert. Erkenning hiervan is van grote waarde. Chapeau voor de kermis!"

PROGRAMMA De Wijkse kermis begint woensdag 24 juli om 13.00 uur. Om 19.00 uur zal de Drakentemmer' waardemunten uitdelen aan kinderen en jongeren. Deze zijn de hele kermisperiode in te wisselen bij de attracties. Donderdag 25 juli gaat de kermis om 14.00 uur open. Vanaf 22.00 uur is weer de vuurwerkshow bij de haven. Zaterdag 26 juli is de kermis van 12.00 tot 14.00 uur prikkelarm, daarna gaan licht en geluid weer aan. 'Meneer de Uil' komt zondagmiddag vanaf 15.00 uur de kermis bezoeken. Woensdag en donderdag sluit de kermis om 24.00 uur, vrijdag en zaterdag om 00.30 uur en zondag om 17.00 uur.

advertentie
advertentie