Steven Verhaar (VVD)
Steven Verhaar (VVD) Rob Haak Fotografie

VVD krijgt met windmolenmotie de wind van voren

20 juli 2019 om 08:00 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Een VVD motie die kaders wilde meegeven aan het college over het plaatsen van boerenwindmolens van 20 meter hoog bij agrarische ondernemers, werd door de andere fracties gezien als voorbarig, te vroeg - zeker gezien het feit dat wethouder Marchal (PCG) al met een voorstel bezig is. De VVD kreeg de wind van voren.

door Kuun Jenniskens

De VVD, die mordicus tegen windmolens is en dat stevig in het coalitieakkoord heeft laten optekenen - waarmee het partner GroenLinks een kroonjuweel uit handen sloeg - wil via deze weg voorwaarden meegeven aan het college. De wethouder komt na de zomer met een voorstel 'kleine windmolens' naar de raad. Volgens Steven Verhaar (VVD) zijn deze windmolens mogelijk, mits ze niet hoger dan 20 meter worden en binnen het agrarisch bouwperceel worden geplaatst.

Jeroen Brouwer (SP) vroeg zich af of er vanuit de VVD wel voldoende vertrouwen is in de wethouder? ,,Dit kun je toch aan wethouder Marchal overlaten? Hij is van de duurzaamheid en de agrariërs. Wat wil je nog meer?” Brouwer ging verder: ,,Grappig dat de partij die van windmolens het ‘w-woord’ maakte, hiermee komt. Deze motie lijkt me volkomen overbodig.” Niek van Staaden (GroenLinks) noemde het ironisch dat de VVD een initiatief van windenergie op land steunt.

Arie van Vliet (PCG), die hier eerder schriftelijke vragen over stelde, was ook niet blij. ,,Er loopt al een proces, dit is aan de vroege kant. Dit is puur voor de bühne.” Jos Soons (WijkNU) vond het ook te vroeg en noemde het een onderwerp voor de raadswerkgroep duurzaamheid.

,,Wat een zwabberbeleid”, zo zette Bart van Asperdt (D66) het stevig neer. ,,Nu gaat het om ondernemers en dan telt het eigen verkiezingsprogramma ineens niet meer?”

Alleen Gerard Migchels (CDA) duidde de motie positief: ,,De deur staat toch een klein beetje op een kier bij VVD.”

Wethouder Marchal zei hierop tegen het CDA: ,,Eén zwaluw maakt nog geen zomer.” Ook Hans Marchal vroeg zich af of de VVD wel vertrouwen had. ,,Laat mij nog even aanmodderen, dan komt dat best wel goed. Er komt een afgewogen standpunt. Ik vind de motie voorbarig en voor de bühne.”

Na zoveel verzet, besloot Steven Verhaar (VVD) de motie aan te houden.

advertentie
advertentie