Afbeelding
Google maps printscreen

Bodemverontreiniging bij de Ossenwaard in Cothen

19 juli 2019 om 17:06 lokaal

COTHEN De bodem nabij de Ossenwaard 2A is verontreinigd. Het gaat  om de stof PER (perchloorethyleen). Bewoners merkten dat hun leidingwater een rare smaak had. Daarop namen zij contact op met waterleidingbedrijf Vitens, die de situatie heeft onderzocht. Binnenkort wordt een gebied van deze buurt in Cothen onderzocht; vanaf de kruising met de Bloemenwaard, in westelijke richting van de Ossenwaard tot aan het Kersenpaadje.

door Kuun Jenniskens

WAT IS ER AAN DE HAND? Na de klacht is er een bodemonderzoek gedaan bij enkele woningen aan de Ossenwaard en aan de openbare weg. Daaruit bleek, dat de grond vooral ter hoogte van Ossenwaard 2A verontreinigd is met PER. Ook zijn er luchtmetingen geweest in de woningen Ossenwaard 2. In een van deze woningen (2A) bleek de luchtkwaliteit niet in orde. Daar is sprake van uitstraling van PER uit de bodem. Voor de gezondheid van de bewoners zijn daartegen tijdelijke, beschermende maatregelen genomen.

NADER ONDERZOEK Op dit moment is namelijk nog niet duidelijk tot hoe ver de bodemverontreiniging loopt. Ook is de oorzaak ervan nog niet bekend. Daarom onderzoekt adviesbureau Tauw in juli en augustus de bodem van de omliggende percelen en de weg. Tauw doet dat namens de Provincie Utrecht.

BESCHERMING BEWONERS In de woning Ossenwaard 2A zijn voor de gezondheid tijdelijk beschermende maatregelen getroffen. Er liggen nieuwe waterleidingbuizen die geen stoffen uit de bodem doorlaten. Verder zijn maatregelen genomen om uitdamping uit de bodem in huis tegen te houden. Dat is niet nodig in de aangrenzende nieuwbouwwijk De Kamp, zo legt de gemeente uit in een persbericht. De waterleidingbuizen daar laten geen stoffen uit de bodem door.  

BRIEF NAAR BEWONERS Wethouder Hans Marchal (Milieu) zegt hierover: ,,In onze brief staat uitleg over de verontreiniging. Ook vragen we de bewoners om hun medewerking. Tauw wil in verschillende tuinen van inwoners en op de openbare weg grondboringen houden. Zo wordt duidelijk tot hoe ver de verontreiniging doorloopt en hoe erg die is. De betreffende bewoners is gevraagd toestemming te geven om onderzoekers in hun tuin te laten."

WAT IS PER? PER staat voor perchloorethyleen of tetrachlooretheen. Chemische wasserettes en stomerijen gebruiken het middel vooral om kleding schoon te maken. Ook wordt PER gebruikt als metaalontvettingsmiddel, smeermiddel of oplosmiddel. PER is een vloeistof die makkelijk verdampt en een scherpe, zoete geur heeft.

MEER INFO Wie meer wil weten over deze verontreiniging kan kijken op: www.wijkbijduurstede.nl/bodemverontreinigingossenwaard. Staat uw vraag er niet bij? Neem in dat geval contact op met dhr. de Rijk van de ODRU. Dat kan via e-mail: info@odru.nl t.a.v. de heer De Rijk of bel met ODRU, telefoonnummer 088-0225000.

Bij Jaap en Dien van der Zouw smaakt het water weer goed. Ze zijn blij dat het voor hen is opgelost.
advertentie
advertentie