Leo de Ligny demonstreert het maken van knopen
Leo de Ligny demonstreert het maken van knopen Ali van Vemde

Leo de Ligny is actief vrijwilliger bij Museum Dorestad

19 juli 2019 om 07:30 lokaal

WIJK BI JDUURSTEDE In mei vierde Leo de Ligny zijn 90ste verjaardag. Maar dat is voor hem geen reden om te stoppen met zijn vrijwilligerswerk. Zo helpt hij als museumdocent schoolkinderen knopen maken tijdens de Vikinglessen. De leerlingen zijn enthousiast over zijn lessen en hebben veel respect voor hem. Maar dat is nog niet alles, want ook daarnaast doet hij nog vrijwilligerswerk.

Ali van Vemde

Leo de Ligny woont nog niet zo lang in Wijk bij Duurstede. Drie jaar geleden verhuisde hij van Odijk naar Wijk om bij zijn zoon te gaan wonen. Hij wilde ook hier iets te doen hebben en kwam zo terecht bij Museum Dorestad. "Het is leuk om kinderen wat te leren. En 'De Vikingen' is een interessant onderwerp." Het onderwijzen zit wel een beetje in het bloed. Zijn vader was onderwijzer en ook Leo wilde altijd zo veel mogelijk leren. Daarom ook koos hij voor het gymnasium, een opleiding van zes jaar. Hier leerde hij ook over de oude beschavingen. "Geschiedenis heeft mij altijd geboeid." Voor zijn studie twijfelde hij tussen biologie en natuurkunde, het werd uiteindelijk scheikunde. Hij kwam terecht bij het universitair onderwijs en promoveerde in Utrecht. Met veel enthousiasme heeft hij gewerkt als emeritus hoogleraar analytische scheikunde. Zeker de combinatie lesgeven en onderzoek doen vond hij erg prettig. "Het was fijn werken in het hechte team van Smittenberg."

HUIS OPENGESTELD Omdat zijn vrouw op latere leeftijd een spierziekte kreeg, was er hulp nodig in huis. Er werd particuliere hulp gezocht. Al eerder hadden ze een 16-jarig Chinees meisje, een alleenstaande minderjarige asielzoeker, in huis genomen. Inmiddels runt zij een cafetaria in Elburg en is er nog steeds contact. Bij STIL, een stichting voor illegalen, wisten ze wel iemand die zou kunnen helpen, een uitgeprocedeerde Chinese vrouw met een baby. Na het overlijden van zijn vrouw bleef zij met haar zoon bij hem in huis wonen. Er volgde een succesvolle actie om Shenjun en zijn moeder legaal in Nederland te laten blijven. "Het gaat nu erg goed met hem, hij zit nu op het vmbo in Houten," vertelt Leo.

MUSEUM DORESTAD Bij Museum Dorestad helpt Leo de Ligny bij bezoeken van schoolklassen. Bijna wekelijks komen groepen leerlingen, van de hoogste groepen van de basisscholen, ouders en begeleiders naar het museum, waar op de tijdelijke locatie een ruimte hiervoor is ingericht. De specialiteit van Leo is om kinderen iets te leren over de Noormannen. Geschiedenis had altijd al zijn interesse en hij weet er dan ook heel wat van af. Leo: "De groepen kinderen worden opgedeeld in twee groepen. De ene groep krijgt een rondleiding door het museum, de andere groep gaat aan de slag. Deze kinderen gaan breien, knopen maken, kennismaken met het Runenschrift, de schoolplaat bekijken en doen het handelsspel. En ze mogen natuurlijk in het Vikinghuisje zitten. Op dit moment is het breien erg in trek; kinderen maken een haarband en armband die ze ook mee naar huis mogen nemen. Ik houd me bezig met het leren knopen, want dat deden de Vikingen ook. Ze leren de platte knoop, de mastworp en de paalsteek." Bij Museum Dorestad zijn ze blij met hem. "Het is opvallend hoe hij de kinderen op een boeiende manier weet bezig te houden. Ze hebben veel respect voor hem," vertelt José van der Lee. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen 245 leerlingen en begeleiders van basisscholen uit Utrecht, Zeist en Geldermalsen de museumlessen volgen. De afgelopen weken waren er over de honderd kinderen. Boekingen zijn er al voor februari volgend jaar. De museumlessen zijn niet alleen voor de oudste basisschoolleerlingen, voor iedere leeftijdsgroep is er een speciaal programma. "We kunnen dus nog wel wat extra handjes van vrijwilligers gebruiken voor deze lessen," vertelt José. "Er mogen nog wel wat mensen bij." Om het museum onder de aandacht te houden is er ook nu weer een doe-boekje gemaakt. Deze zijn verspreid op de Wijkse scholen. Leo vindt het leuk en dankbaar om de kinderen wat te leren. "Ze gaan altijd enthousiast weer terug." Hij wil dit zo lang mogelijk blijven doen. Het vervoer hiervoor is geregeld, door de Wijkse Dienst wordt hij gehaald en thuis gebracht.

MOOIE INVULLING Niet alleen bij Museum Dorestad is Leo actief. Twee maal per week is hij bij Hoeve De Waarden in Cothen bij de dagopvang voor ouderen. "Het is een groepje van acht mensen en de sfeer is er gezellig." Via Stichting Binding kwam hij in contact met een vluchteling uit Syrië. Leo helpt hem met Nederlands en zijn dochter met wiskunde. In Wijk bij Duurstede pakte hij ook zijn hobby schaken weer op. In Odijk was hij jaren lid van de schaakclub. Samen met zijn zoon gaat hij wekelijks naar de schaakavond bij SV Doredenkers. "Het is een leuke groep met een goed draaiende jeugdafdeling." En dan heeft astronomie nog zijn interesse. Sinds zijn pensioen verdiept hij zich hierin. Recentelijk kreeg hij als verjaardagscadeau de laatste druk van een boek waarvan hij ook een eerdere druk in zijn bezit heeft. "Dan zie je hoe snel de ontwikkelingen zijn geweest."

Museum Dorestad is erg blij met het vrijwilligerswerk van Leo de Ligny en heeft bewondering voor de wijze waarop hij, op zijn leeftijd, de kinderen weet te boeien. Ook vrijwilliger worden, kijk dan op de website.

advertentie
advertentie