Jos in actie bij tafeltennisvereniging Effect
Jos in actie bij tafeltennisvereniging Effect Stichting WijkSport

Sporten met een beperking: Jos denkt in oplossingen, niet in problemen

16 juli 2019 om 10:30 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Jos Schaddelee heeft NAH (niet aangeboren hersenletsel). In oktober vorig jaar kreeg hij tijdens een parachutesprong een hartstilstand. Dankzij de snelle reanimatie van zijn springmaatje overleefde hij de val. Sindsdien staat zijn leven op de kop. Er volgden maanden van revalidatie bij De Hoogstraat. Buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen startte een traject met Jos om te kunnen sporten. Nu tafeltennist hij met heel veel plezier en enthousiasme.

Ali van Vemde

De buurtsportcoach vindt Jos een fantastisch voorbeeld van de mogelijkheden voor aangepast sporten. Tobias: "Wij willen laten zien dat het voor mensen met een beperking ook mogelijk is om te sporten, op wat voor gebied dan ook. Deze mensen willen wij op weg helpen en begeleiden. Met het verhaal van Jos hopen we dat meer mensen met NAH aan het denken worden gezet." Jos sport sinds enkele weken bij Tafeltennisvereniging Effect en doet aan fitness bij WijkFit, speciaal gericht op aangepast sporten voor mensen met NAH, waarbij hij gekoppeld is aan docent Pieter Barte. Het tafeltennissen gaat steeds beter. De leden van Effect spelen graag met Jos, zeker ook vanwege zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen Jos: "Doordat ik aan een kant verlamd ben, kost bijvoorbeeld het ballen oprapen wat moeite. Maar iedereen is even behulpzaam." Jos vertelt dat hij vroeger aan tafeltennis heeft gedaan en als 14-jarige jeugdkampioen was in Nieuwegein. Tijdens zijn revalidatie pakt hij de sport weer op bij De Hoogstraat en nu bij Effect. Als na de zomervakantie de competitie gaat beginnen, hoopt hij dat hij toch kan blijven spelen. Het zou mooi zijn als meer mensen met NAH zich aanmelden.

HORROR VERHAAL Het zal je maar overkomen. Jos Schaddelee is een succesvol zakenman en heeft een grote hobby: parachutespringen. Dit doet hij al 30 jaar en hij maakte zo'n 1500 sprongen. In oktober 2018 gaat het helemaal mis. Tijdens de sprong krijgt Jos een hartstilstand. Het lukt hem gelukkig nog wel om het scherm open te trekken. Daarna raakt hij bewusteloos. Na de val wordt hij direct gereanimeerd. Dat is zijn redding geweest. Jos vertelt: "Ik ben de enige die zo'n val heeft overleefd. Ik besef dat ik veel engeltjes op mijn schouder heb gehad." Zijn nek is gebroken en hij loopt hersenletsel op. Door een hersenbloeding krijgt hij verlammingsverschijnselen. Jos kan zijn linkerarm en -been niet gebruiken. Zijn leven is volledig veranderd, maar ook dat van zijn partner Marjon. "Eerst kon ik helemaal niets. Je afhankelijkheid is dan zo groot, je moet overal hulp voor vragen. Ik was behoorlijk depressief en zag het leven niet zitten." Maar Jos weet de knop om te zetten en gaat werken aan zijn revalidatie. Steeds weer gaat hij een nieuwe uitdaging aan. "Mijn eerste succesmomentje was toen ik een weekend naar huis mocht." De eerste stapjes volgden, eerst zo'n zeven meter, daarna een klein trapje op. Eerst met een stok, een vierpoot; nu is dat alleen nog met een stok. "Ik werd veel zelfstandiger, daar ben ik de mensen van De Hoogstraat heel dankbaar voor., zeker Els Duijn die me heel goed heeft begeleid. Steeds meer ben ik gaan werken aan mijn fysieke ontwikkeling. Daar kwam ik ook weer in aanraking met tafeltennis. Met een bok achter me, voor wat steun, lukte dat eigenlijk prima." Vijf maanden zat hij in De Hoogstraat om te revalideren, daarna nog enkele dagen per week. In augustus stopt de ondersteuning bij De Hoogstraat, daarom hoopt Jos ook verder te kunnen met tafeltennis bij Effect.

INSPIREREN Jos heeft veel pech gehad, maar op intellectueel gebied is hij nog steeds dezelfde als vroeger. "Ik ben een streber en moet van mezelf elke week scoren. Ik wil doelstellingen halen." Bij De Hoogstraat wist hij meerdere mensen te inspireren. Jos kreeg er bijvoorbeeld valtraining. Als ervaringsdeskundige wist hij ook anderen te enthousiasmeren. De kwaliteit van leven is veranderd, maar Jos wil er alles uithalen wat er in zit. "Ik heb zo'n beetje het ergste meegemaakt. Ik hoop dat iedereen die dit ook meemaakt de liefde heeft die ik gekregen heb. Marjon heeft voor mij ook haar leven omgezet. Daarom wil ik de komende twintig jaar nog zoveel mogelijk doen. Ik ben gaan fietsen op een driewieler e-bike en samen met de wielrijdersbond wordt gekeken naar mijn verkeersgedrag. Want als je zoiets overkomt ben je ook je rijbewijs kwijt. Deze wil ik wel weer gaan halen."

SPORT Samen met Jos en begeleider Els Duijn is de buurtsportcoach gaan zoeken naar mogelijkheden om te sporten. Het werd tafeltennis. Jos: "Ik wil me in het tafeltennis zodanig bekwamen dat ik tegenwicht kan geven." Een voordeel is dat Jos altijd veel aan sport heeft gedaan. "Ik heb altijd aan mijn lijf gewerkt, nu is het noodzaak geworden. Met één been moet ik alles doen, dus mijn rechterbeen moet sterk blijven. Door te oefenen word je steeds beter." Daarnaast is er ook het sociale aspect. Het deel uitmaken van een team. Jos wil dan ook graag blijven spelen. Wat hij anderen met NAH wil adviseren: "Denk in mogelijkheden en ga uitdagingen aan." Na de zomer gaat Jos trainen bij WijkFit vanuit Stichting Binding. Docent Pieter Barte geeft iedere dinsdag training aangepast sporten voor mensen met NAH van 14.30 tot 15.30 uur. Informatie of aanmelden bij pbarte@hotmail.com, telefoon 06 1357542.

advertentie
advertentie