Hier de veel hogere windmolens langs het kanaal bij Houten
Hier de veel hogere windmolens langs het kanaal bij Houten Martin Monkel

VVD motie kleine boerenwindmolens; ongebreidelde plaatsing voorkomen

15 juli 2019 om 11:46 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE De VVD komt met motie kleine windmolens in het buitengebied voor agrarische ondernemers. Deze molens worden ook wel 'boerenwindmolens' genoemd. Steven Verhaar (VVD) dient deze motie op dinsdag 16 juli in. De VVD lijkt met deze motie alvast te willen aangeven waar wat hen betreft de marges liggen.

door Kuun Jenniskens

Het college is bezig een standpunt te formuleren over deze 'kleine windmolens'. Na de zomer wil het college daar mee naar de raad komen. De VVD wil het college alvast wat punten meegeven.

MAX 20 METER De hoogte van deze 'boerenmolens' mogen maximaal 20 meter zijn. De molens mogen uitsluitend voor eigen gebruik worden benut. De VVD wil hiermee 'ongebreidelde plaatsing te voorkomen.

De VVD wil verder dat de molens alleen binnen het agrarisch bouwperceel mogen worden geplaatst, ook nog eens op een in overleg met de gemeente te bepalen plaats nabij woonhuis, loods, stal of schuur.

Voorts moet er toezicht worden gehouden op het voorkomen van akoestische en/of optische overlast voor derden.

ORDENTELIJKE INPASSING De VVD licht toe: ,,Een aantal agrariërs in onze gemeente heeft vergevorderde plannen om kleine windmolens op eigen terrein te plaatsen en te combineren met reeds aanwezige zonnepanelen. Wij willen het college in de voorbereiding bovenstaande punten meegeven. Dit zorgt voor een ordentelijke inpassing van deze ontwikkeling waarin de belangen van onze inwoners worden meegenomen."

Een reactie van college en gemeenteraad leest u na de raad van 16 juli op WijksNieuws.nl

advertentie
advertentie