En de prijswinnaar was mevrouw Maryam Abolhassani. Zij had kwam met 4.176 bonen het dichtstbij het juiste aantal koffiebonen: 4.332!
En de prijswinnaar was mevrouw Maryam Abolhassani. Zij had kwam met 4.176 bonen het dichtstbij het juiste aantal koffiebonen: 4.332! Fairtrade Wijk bij Duurstede

Faire prijs voor winnaar ´Raad het aantal koffiebonen in de pot`

13 juli 2019 om 11:30 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Na een week van koffiebonen raden en de tentoonstelling in de vitirinkast bekijken over Fairtrade koffie is de prijswinnaar bekend gemaakt. Waar ging het ook alweer over? 

In de hal van het Huis van de Gemeente stond van19 juni tot en met 26 juni een pot met Faire koffiebonen met meer informatie over de productie en de handel in koffie. 

Op donderdag 27 juni zijn de briefjes van alle deelnemers uit de doos gehaald. En de prijswinnaar was mevrouw Maryam Abolhassani. Zij had kwam met 4.176 bonen het dichtstbij het juiste aantal koffiebonen: 4.332!

Op  8 juli is door Fairtrade Wijk bij Duurstede de prijs: een mooie rieten mand met verschillende fairtrade producten, waaronder thee en chocolade van Tony Chocolonly uit de Wereldwinkel in Doorn aan mevrouw Maryam Abolhassani uitgereikt. 

Namens de Werkgroep Fairtrade Gemeente Wijk bij Duurstede sprak werkgroeplid Kees van Dam een woordje. Hij vertelde in zijn speech, dat er de laatste decennia behalve fairtrade koffie en thee, nog veel meer andere fairtrade producten bij zijn gekomen: denk aan fairtradekleding, fairtradebloemen, woonaccessoires en veel cadeau-artikelen. 

Bij deze prijsuitreiking waren ook aanwezig: Martine van der Woude namens de gemeentelijke Werkgroep Duurzaamheid, Miriam Bensmann: werkgroeplid namens de gemeente, Margreet Gravestein, werkgroeplid, vrijwilliger. 

Nederlanders drinken miljoenen kopjes koffie per dag. 80 procent van alle koffie wordt verbouwd door kleine boeren. Toch is het verbouwen van koffie geen lucratieve zaak voor de meeste koffieboeren. De macht in de koffieketen ligt bij enkele grote handelaren die de prijs bepalen. Om koffieboeren een sterkere positie te geven in de handelsketen, stelt Fairtrade strenge eisen aan alle betrokken partijen. 

Fairtrade van Max Havelaar is het enige keurmerk in Nederland, dat keiharde financiële eisen stelt met betrekking tot de betaling aan de koffieboerencoöperatie. Er wordt minstens de Fairtrade minimumprijs en een vaste, niet onderhandelbare premie betaald. Wij streven ernaar dat koffieboeren kunnen leven van hun werk en met de premie kunnen investeren in hun toekomst.

De werkgroep Fairtrade Wijk bij Duurstede, onderdeel van de gemeentelijke werkgroep Duurzaamheid, wil de verkoop en het gebruik van fairtrade producten en fairtrade (cadeau)artikelen binnen onze gemeente stimuleren. Ook nu onze Wereldwinkel helaas haar deuren heeft moeten sluiten. Gelukkig hebben veel fairtrade levensmiddelen, waaronder koffie en thee, hun weg al gevonden naar de schappen in de supermarkt!

Voor meer informatie kijk op onze website www.fairtradewijkbijduurstede.nl. 

advertentie
advertentie