Een boek en een gevelbord als aandenken
Een boek en een gevelbord als aandenken Gemeente Wijk bij Duurstede

Vuurwerkaanpak van wethouder Hans Marchal gedeeld in Masterclass Omdenken

28 juni 2019 om 10:23 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Elk werkprobleem is een mogelijkheid in wording. Dat draagt Berthold Gunster uit met zijn masterclass Omdenken. Hij is van mening dat als je er goed mee om leert te gaan, elk probleem de eerste stap is op weg naar een nieuwe, creatieve manier van denken. Dinsdag 18 juni gaf Berthold Gunster de masterclass met als speciale gast de Wijkse wethouder Hans Marchal, die hier zijn verhaal vertelde over de aanpak van vuurwerkoverlast.

Ali van Vemde

Bij de jaarwisseling van 2017/2018 besloot wethouder Hans Marchal tot een nieuwe aanpak over te gaan. Een campagne om jongeren te belonen voor goed gedrag in plaats van te straffen. Als er voor minder dan € 10.000,- aan schade zou zijn (het jaar daarvoor was dit nog € 13.000,-) dan zouden de jongeren kunnen rekenen op een bedrag voor verschillende door hen ingebrachte projecten. Het plan bleek te werken, maar lang niet iedereen was enthousiast. Marchal werd overspoeld door reacties en ook de landelijke pers had hem snel gevonden. Er volgden zelfs bedreigingen. Maar het doel werd bereikt en verschillende verenigingen en jeugdorganisaties ontvingen een mooi bedrag. Het afgelopen jaar werd het herhaald, zij het dat de jongeren nog meer uitgedaagd werden om zo min mogelijk schade te veroorzaken. Ook nu bleek het een succes.

DISCUSSIE Als de wethouder het allemaal van te voren had geweten? In verschillende kranten verschenen interviews en ook op tv mocht hij zijn verhaal vertellen. Kritiek was er onder andere van VVD kamerlid Arno Rutte die de beloning te gek voor woorden noemde. Op de radio ging Marchal met hem in debat. De Telegraaf kopte met 'woede om sloopbonus'. Ook deskundigen bogen zich erover of dit de juiste aanpak was. Hans Marchal: "Het idee ontstond eigenlijk aan tafel. Samen met jongerenwerker Eno Middelham zijn we met de jongeren in gesprek gegaan. Niet alleen voor de beloning, maar vooral ook om het onderwerp ter discussie te brengen. En eigenlijk vonden de jongeren zelf het ook niet zo cool om te slopen. Dit heeft een gedachten wijziging teweeg gebracht. Met de bonus die de jongeren hebben ontvangen, zijn al veel mooie dingen gerealiseerd, onder andere bij verenigingen, Revius Wijk en een bijdrage aan het nieuwe Eigenwijks Speelpark. " De aanpak om vuurwerkschade te verminderen bereikte ook Berthold Gunster, de grondlegger van het Omdenken. Marchal: "Hij kwam hier, samen met zijn vrouw, op bezoek om te vragen of ik tijdens de masterclass wilde vertellen over onze aanpak. Gunster ziet dit als een mooi voorbeeld van Omdenken in de praktijk."

OMDENKEN Bij Omdenken wordt gedacht in termen van mogelijkheden en niet van problemen. Hierbij wordt gekeken naar de werkelijkheid zoals die is en wat je daarmee kan. Berthold Gunster schreef al diverse boeken over dit onderwerp en geeft shows en trainingen. Dit is precies wat de Wijkse wethouder ook heeft gedaan. Niet alleen maar straffen, maar kijken hoe je het probleem op een creatieve, positieve manier op kunt lossen. Marchal: "We hebben hierbij niet in regels gedacht of problemen, maar de jongeren gevraagd om draagvlak. Van te voren wisten we natuurlijk niet of deze aanpak zou gaan werken." Het Omdenken is op veel meer manieren toe te passen. Volgens Gunster heb je niets te verliezen. Of het blijft zoals het was of het lukt. De wethouder ziet hiervoor binnen de gemeente veel meer mogelijkheden. "Denken in termen van mogelijkheden en niet van problemen," zoals Gunster het verwoordt. Een andere benadering die uitgaat van het positieve. Marchal: "Misschien moeten we minder blijven hangen in oude structuren en Omdenken." De reacties op zijn verhaal op de Masterclass Omdenken werd enthousiast ontvangen. "Ik werd bedankt voor het 'toffe' verhaal. Het nieuwe boek van Berthold Gunster en het gevelbord Omdenken kreeg ik als aandenken mee." Als het mogelijk is zou de wethouder graag Berthold Gunster uitnodigen in Wijk bij Duurstede om daar zijn verhaal over Omdenken te delen.

advertentie
advertentie