Ademloos wordt geluisterd naar Joseph Oubelkas
Ademloos wordt geluisterd naar Joseph Oubelkas Revius Wijk

Pakkende lezing Joseph Oubelkas voor vmbo-ers op Revius Wijk

17 juni 2019 om 15:00 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE De week van 11 tot 14 juni stond bij Revius Wijk in het teken van de 'Ode aan het vmbo'. Tijdens deze week werden de enthousiaste en leergierige leerlingen uit de onderbouw van vmbo-basis/kader (b/k) en vmbo theoretische leerweg (t) in het zonnetje gezet met een week vol activiteiten om zo grenzen te verleggen en horizonnen te verbreden.

Onderdeel van deze week was de lezing van Joseph Oubelkas waarvoor ook de ouders van de vmbo-leerlingen en leerkrachten van de Wijkse basisscholen uitgenodigd waren. Ademloos luisterden 150 leerlingen ruim een uur lang naar zijn verhaal. Hij komt in 2004 in een nachtmerrie terecht: onschuldig in de gevangenis. Op 24- jarige leeftijd begon hij aan een zakenreis naar Marokko en werd daar zonder bewijs of onderzoek veroordeeld tot tien jaar celstraf voor iets wat hij niet heeft gedaan. Tijdens het harde en onrechtvaardige leven in de gevangenis bouwt hij bijzondere vriendschappen op en wordt hij onvoorwaardelijk gesteund door duizenden brieven en kaarten van vrienden, kennissen en onbekenden, maar het belangrijkste: de 400 brieven van zijn moeder. Na afloop van zijn gevangenisstraf schijft hij een boek. Over zijn tijd in de gevangenis zegt hij: "Ze kunnen mijn lichaam opsluiten, maar mijn geest zal altijd zo vrij zijn als een vogel". Inmiddels is Joseph Oubelkas begenadigd spreker.

KRACHTIGE BOODSCHAP Zijn verhaal ontroert, inspireert en verbindt. Tijdens de lezing ging Oubelkas in op de waarde van oprecht contact met de mensen om je heen. Je kunt opgroeien in een liefdevolle omgeving, zonder zorgen, maar je je jeugd kan ook heel anders verlopen; je kunt ingrijpende gebeurtenissen meemaken, je wordt gedurende je jeugd gevormd, thuis, maar zeker ook op school. Soms moet je je oordeel over een ander bijstellen als je zijn of haar verhaal hoort, jij bepaalt hoe jouw leven eruitziet, ondanks voor- of tegenspoed maak je er zelf iets van. Alles wat je meemaakt in combinatie met je karakter geeft je innerlijke kracht en vormt zo jouw houding ten opzichte van anderen. Een bijzonder krachtige en indrukwekkende boodschap die Oubelkas uitdroeg terwijl hij tijdens zijn lezing in gesprek ging met leerlingen en zo zorgde voor dat oprechte contact. Na afloop van de lezing gingen veel vingers de lucht in en stelden de leerlingen uiteenlopende en ook persoonlijke vragen aan Oubelkas: "Hoeveel kleding had je bij je in de gevangenis" of "Heb je nog contact met medegevangenen?". Engergiek, geïnspireerd en onder de indruk verliet iedereen na afloop de aula om deze bijzondere week voort te zetten.

advertentie
advertentie