Afbeelding
Kuuun Jenniskens

Huiswerk slibstortproject Bosscherwaarden moet over

4 juni 2019 om 17:08 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE De Commissie MER heeft het milieueffectrapport van de gebroeders Van Waning voor zandwinning en het storten van baggerspecie in de Bosscherwaarden, veel te licht bevonden. Cruciale informatie ontbreekt. Niet duidelijk wordt wat de kwaliteit is van de baggerspecie die na de zandwinning wordt teruggestort; hoe vervuild is dat zand?

door Kuun Jenniskens

Omdat Van Waning dit volgens de commissie niet duidelijk heeft gemaakt, kan het geen oordeel geven over de maatregelen die nodig zijn om nadelige effecten op grondwater en de bodem- en de waterkwaliteit van de uiterwaarden van de Lek te beoordelen. De MER commissie wil ook nog informatie zien over de effecten van de zandwinning op de grondwaterstand en kwel in de omgeving. De gevolgen daarvan voor woningen en voor de fruitteelt en akkerbouw, en maatregelen om deze te gevolgen te voorkomen, zijn nog niet voldoende in beeld.

De commissie adviseert om het rapport aan te vullen. Hoe viel dit nieuws in Wijk bij Duurstede?

HUISWERK MOET OVER Voor het Groenberaad, die eerder een positief rapport schreef over het project Bosscherwaarden omdat er na de werkzaamheden een natuurgebied wordt aangelegd, is het geen reden om zich te beraden. IVN- voorzitter Henny Olthof spitte het hele rapport door en zegt;; ,,Destijds hebben wij een uitgebreide ledenraadpleging gehad waarbij 84 procent voor stemde, mits het op een verantwoorde en goede manier zou gebeuren. De uitspraak van de MER commissie zegt dat er veel moet worden aangevuld. Zo is er oude wetgeving genoemd, en worden er geen alternatieven voor het inrichtingsplan beschreven. MER wil altijd dat alternatieven in tabellen worden afgewogen. Dus het huiswerk moet over, als het een toets was, zou dit een 4 krijgen.”

ER WORDEN HARDE NOTEN GEKRAAKT Wethouder Hans Marchal (PCG) geeft deze MER een zware onvoldoende: ,,Ik geef het niet meer dan een 3. Ik vind het stevig nieuws, er worden harde noten gekraakt. Zeker omdat niet duidelijk wordt waarmee de plassen worden opgevuld. Het verbaasd mij zeer dat deze informatie ontbreekt. Ook dat de effecten op het grondwater niet zijn omschreven.”

De gemeente Wijk bij Duurstede huurde zelf expertise in om te toetsen of de MER ter inzage kon worden gelegd: ,,Zij zeiden dat het kon. Wat hebben zij gedaan dat deze wezenlijke dingen over het hoofd zijn gezien? Daar moet nog wel wat over gewisseld worden.”

De wethouder vindt het vervelend dat hij voor de zoveelste keer de gemeenteraad moet laten weten dat het langer gaat duren. ,,Maar wat erger is”, zegt Hans Marchal, ,, is dat de onzekerheid voor omwonenden nog weer langer gaat duren. Het is heel vervelend dat dit zo lang boven de markt blijft hangen.”

De gemeenteraad kan door het ontbreken van informatie geen besluit nemen: ,,Wat voor ons ontbreekt is een beheerplan voor de natuur. Ook het verhaal over de zwemplas als maatschappelijke compensatie is nog niet rond. Op deze manier schiet het niet op. Het draagvlak onder de bevolking wordt er zo niet beter op.”

Marchal: ,,Mensen vragen mij of de gemeente de stekker niet uit dit project kan trekken, maar dat kunnen we niet want er ligt een samenwerkingsovereenkomst uit een vorige collegeperiode.”

WE GAAN ONDUIDELIJKHEDEN WEGNEMEN Namens baggeraars Gebroeders Van Waning van Bosscherwaarden BV zegt directeur Wim Snippe: ,,Wij geven de MER commissie gelijk. Een aantal zaken hadden we duidelijker moeten omschrijven.” Hoe kan dit dan zo fout zijn gegaan? Snippe zegt dat hij zelf later is ingestapt en dat hij toen gezien had dat een aantal zaken een update nodig hadden, maar toen lag het al bij de MER commissie. ,,Dit komt omdat dit proces al sinds 2003 loopt. Sommige gegevens - zoals de Natuurtoets - mogen niet ouder dan drie jaar zijn, dus hadden we niet de nieuwste gegevens in het rapport staan.”

Snippe: ,,Wij hebben topadviseurs ingeschakeld en misschien hebben we te veel op hen vertrouwt en hadden we zelf meer actie moeten ondernemen.” Snippe zegt ze de MER commissie meer duidelijkheid gaan geven over de kwaliteit van de baggerspecie.: ,,Er komt geen vervuild baggerspecie uit het buitenland, alleen Nederlands zand uit 'verondiepingen'. We gaan voldoen aan de eisen uit het Besluit Bodemkwaliteit van het Rijk over de kwaliteit van baggerspecie. Ik zit zelf in de commissie die deze eisen samen met exploitanten en de overheid opstelt. Op zich staat het er al wel in ons rapport, maar we gaan het preciezer omschrijven, om zo alle onduidelijkheden weg te nemen.” Wim Snippe denkt twee of drie maanden tijd nodig te hebben.

DURE NATUUR Miranda Boland, één van de naaste bewoners die zich verenigd hebben in de actiegroep BosscherMEERwaarden, zegt dat ze worden bevestigd in hun eigen conclusies: ,,De gewenste natuur is met veel minder milieu impact te realiseren, maar dat kán de overheid niet betalen.” De kritische houding van de MER commissie geeft geen hoop. Miranda gaat verder: ,,We horen in de Bosscherwaarden vogels fluiten. Die hoor je niet bij project Over de Maas, waar we een bezoek hebben gebracht aan een klasseerinstallatie. Al komt Van Waning met een elektrische installatie, de banden waarover het zand loopt maken lawaai door de wrijving. En voor hoelang? Meer dan 2 raadstermijnen, 6 dagen in de week, van 7-19 uur. Omdat we zo nieuwe natuur krijgen. De MER commissie vraagt terecht wat voor de duur van het project de milieu impact is voor de natuur. Dat staat immers niet in het rapport!”






 














 




































 

Zandwinning en baggerspecieberging Bosscherwaarden

Milieueffectrapport niet compleet

De Commissie m.e.r. heeft het milieueffectrapport voor zandwinning en baggerspecieberging in de Bosscherwaarden bij Wijk bij Duurstede beoordeeld. In het rapport ontbreekt nog veel informatie, onder andere over de effecten op het grondwater en de bodem- en waterkwaliteit. Daardoor is niet duidelijk welke maatregelen nodig zijn om deze effecten te beperken. De Commissie adviseert het rapport aan te vullen.

Het project

Bosscherwaarden B.V. wil zand winnen in de uiterwaarden van de Lek bij Wijk bij Duurstede. Na de zandwinning zal het bedrijf de diepe plassen die zijn ontstaan opvullen met grond en met baggerspecie en het terrein inrichten als natuurgebied.

Voordat de gemeente Wijk bij Duurstede besluit over het bestemmingsplan en de Provincie Utrecht over de ontgrondingsvergunning, zijn de milieugevolgen beschreven in een milieueffectrapport. De provincie heeft, mede namens de gemeente, de Commissie m.e.r. gevraagd het rapport te toetsen.

Het advies

In het rapport ontbreekt nog veel informatie. Zo is niet duidelijk waarmee de diepe plassen worden opgevuld en wat de kwaliteit hiervan is. Dit is wel belangrijk om te weten voor de toekomstige bodem- en waterkwaliteit en de ontwikkeling van het natuurgebied. Ook ontbreekt informatie over de effecten van de zandwinning op de grondwaterstand en kwel in de omgeving. De mogelijke gevolgen daarvan voor woningen en bedrijven (zoals fruitteelt en akkerbouw) en maatregelen om deze te gevolgen te voorkomen moeten zijn nog niet voldoende in beeld.

Door het ontbreken van deze informatie geeft het rapport geen volledig beeld van de milieueffecten. De milieueffecten, de maatregelen om effecten voor de omgeving te beperken en de haalbaarheid van de gewenste natuur moeten nog beter onderzocht worden.

De Commissie adviseert daarom het rapport aan te passen en daarna pas een besluit te nemen over het bestemmingsplan en de ontgrondingsvergunning. De provincie Utrecht en de gemeente Wijk bij Duurstede hebben aangeven dit advies over te nemen.

Op de website vindt u het volledige advies.

Voor meer informatie kunt u bellen met Sjoerd Harkema, 030 – 234 76 66 of 06 - 55 79 47 73.

De onafhankelijke Commissie m.e.r. is bij wet ingesteld en adviseert over de inhoud en de kwaliteit van milieueffectrapporten. Zij stelt voor ieder project een werkgroep samen van onafhankelijke deskundigen. De Commissie schrijft geen milieueffectrapporten, dat doet de initiatiefnemer. Het bevoegd gezag - in dit geval het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht en de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede - besluit over het project. Zie ook www.commissiemer.nl.

oevers Lek bij steenfabriek Bosscherwaarden
Inrichtingsplan
advertentie
advertentie