Yanal Mansour aan het werk
Yanal Mansour aan het werk wes jansen

Nogges in beweging

29 mei 2019 om 07:16 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Dat de kringloopwinkel Nogges aan de Steenstraat behalve de verkoop van gebruikte spullen ook een kleermaker in dienst heeft was al bekend. Maar de tijd staat niet stil en daarom is men gestart met nieuwe activiteiten.

door Wes Janssen

Kringloop is meer dan alleen spullen recyclen. Er wordt ook veel energie gestoken in het begeleiden van statushouders. Uit een onlangs verschenen rapport van de SER bleek dat de afstand tot Nederlandse arbeidsmarkt nog steeds groot is. Hun opleidingen en diploma's worden hier niet erkend, ze spreken de taal nog niet vloeiend en ze weten niet goed waar ze zich moeten melden in de zoektocht naar werk. In 2014 en 2015 kwamen tienduizenden asielzoekers naar Nederland waarvan de meesten een verblijfsvergunning kregen. Vaak zijn ze de eerste jaren van hun verblijf hier vooral bezig met het leren van de taal en gaan ze daarna pas op zoek naar werk. Ondersteuning bij het vinden van een baan, bij voorkeur in hun eigen vakgebied, is een van de kerntaken van Nogges.

KAPPER Yanal Mansour was al 20 jaar kapper in Damascus voordat hij 5 jaar geleden moest vluchten uit Syrië. Hij woonde in het naburige dorpje Jedidat Artoz met zijn vrouw Juliane en zoon Roy en dochter Goy. Na zijn vlucht kwam hij eerst in Lelystad terecht en is nu in Wijk bij Duurstede herenigd met zijn gezin. Zijn broers zijn ook gevlucht en runnen al inmiddels kapsalons in Utrecht en Rotterdam. Sinds kort is er dus een mogelijkheid voor de klanten van Nogges om er hun haren te laten knippen bij Yanal, uiteraard tegen marktconforme prijzen. Voorlopig zijn er nog geen plannen voor een eigen kapsalon in Wijk.

WEGGEEFWINKEL De laatste activiteit waarmee gestart is betreft de weggeefwinkel. Ondanks de bloeiende economie zijn er mensen die nauwelijks rondkomen van hun inkomen. Omdat weggooien zonde is wordt deze mensen de mogelijkheid geboden om bij een aankoop ter waarde van € 5,- ook 5 artikelen gratis mee te nemen. Vroeger werden veel spullen gebruikt tot ze versleten waren maar nu wordt veel vervangen omdat het niet meer in de mode is en nog prima bruikbaar. De wegwerpmaatschappij is Nogges een doorn in het oog en men streeft naar hergebruik van grondstoffen.

PLANNEN Inmiddels worden er bij Nogges kussens van vintage stof vervaardigd en tassen van oude bankstellen. Die laatste categorie wordt volgens een nieuw concept aan de man gebracht. Men betaalt € 5,- voor een tas en krijgt dat bedrag weer terug als de tas weer wordt ingeleverd. Ook zijn er plannen voor nauwe samenwerking met De Wijkse Moestuin waar arbeid en tuinmateriaal aan geleverd gaat worden. De oogst kan worden verkocht aan restaurants en wellicht op de markt.

VRIJWILLIGERS Door al deze nevenactiviteiten en de benodigde tijd voor gesprekken met IND en RSD is er behoefte aan nieuwe vrijwilligers. De winkel aan de Steenstraat wordt druk bezocht en ook op de binnenplaats is het een drukte van belang. Als u een ochtend of middag wat tijd over heeft, kom dan langs en informeer naar de mogelijkheden. Het is een gezellig team in een leuke werkomgeving en er zijn goede secundaire vrijwilligersvoorwaarden. Heb je interesse bel dan Dirk: 0644704151.

advertentie
advertentie