Terwijl de foto wordt gemaakt komen er tot twee keer toe voorbijgangers een handje geven om Poppens te bedanken
Terwijl de foto wordt gemaakt komen er tot twee keer toe voorbijgangers een handje geven om Poppens te bedanken Kuun Jenniskens

Poppens over de kracht van de Wijkse samenleving

20 mei 2019 om 12:08 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE We vroegen het de lezer via Facebook: ,,Heb je een vraag aan vertrekkend burgemeester Tjapko Poppens?" De komende twee dagen staan bol van afscheid nemen; maandag heeft hij eerst intern afscheid van medewerkers; dan van de Wijkse samenleving in Calypso; dinsdagochtend de laatste keer collegevergadering; en dinsdagavond de laatste raadsvergadering. En dan is het op weg naar Amstelveen, waar hij op 28 mei als burgemeester wordt geïnstalleerd.

door Kuun Jenniskens

Eerste vraag aan Poppens is: wat is zijn leukste herinnering aan Wijk bij Duurstede? Er komen direct wel tien dingen in zijn hoofd op, maar hij moet echt kiezen: ,,Dan zeg ik de ‘Samenloop voor hoop’ in Cothen in mei 2016, waar met een 24-uurs wandelestafette bijna 1 ton voor KWF Kankerbestrijding is opgehaald. Dit evenement werd in korte tijd georganiseerd en er deden waanzinnig veel mensen aan mee. Het staat in mijn geheugen gegrift omdat hier heel veel samenkwam: mensen die ziek waren, mensen die daar aandacht aan wilden geven en echt honderden vrijwilligers die spontaan meewerkten. Heel onze lokale samenleving gaat hier dan voor en dat straalt een enorme kracht uit.”

WILCO WAS ZOEK Poppens denkt nog wat verder na over ‘leukst’ en komt met een ander verhaal waarvan een glimlach rond zijn mond gaat cirkelen: ,,Op een gegeven moment was een peuter uit Cothen, Wilco, zoek. Heel veel mensen kwamen op de been om hem te zoeken, iedereen ging ervoor. Wat bleek? Wilco was thuis in de schuur naast het oud papier in slaap gevallen.” Poppens voegt toe dat deze verheugende afloop zeer welkom was. ,,Want de eerste twee jaar na mijn aantreden zijn er op het gebied van veiligheid veel heftige gebeurtenissen geweest. Zoals de brand bij Schoonderwoerd, en natuurlijk ook de vondst van de broertjes Julian en Ruben die na een lange landelijke zoektocht hier werden aangetroffen.”

NU AL WEER VERTREKKEN? Een vraag die in een eerder artikel van het Wijks Nieuws ook aan de orde kwam, gaat over Poppens' vertrek zo kort na zijn herbenoeming (december 2018). De burgemeester: ,,Sinds december 2012 ben ik met veel plezier burgemeester in Wijk. Toch was het voor niemand een verrassing dat ik in deze 2e termijn een vervolgstap zou maken. In mijn beroepsgroep moet je verplicht verhuizen als je van baan verandert, en dan telt de privésituatie ook mee. Onze tweeling zit nu in groep 8, dat maakt het nu voor hen de minst slechte periode om te vertrekken. Verhuizen is natuurlijk nooit leuk. Gelijktijdig kwam er een hele interessante functie voorbij, ik zie het echt als een prachtkans om burgemeester te worden van Amstelveen, zo midden in de Amsterdamse regio met zijn eigen stedelijke dynamiek. Dit zie je ook terug in de achtergrond van de inwoners: ze komen uit meer dan 100 verschillende landen.”

DE VIJF VAN WIJK Wijk in vijf woorden, is ook een vraag die op Facebook is gesteld. Poppens gaat even in de ‘denkmodus’, zoals hij het zelf noemt; daarbij kantelt hij zijn stoel op twee poten en leunt hij achterover, en zegt dan: ,,Eigenwijksheid. Levendig. Gezellig. Mooi. Krachtig.”

GEDULD EN VERTROUWEN Wat heeft u geleerd als burgemeester van Wijk bij Duurstede? Het antwoord komt neer op meer geduld. ,,Ik heb geleerd om eerst goed te kijken ‘wat gebeurt hier?’, ‘wie is hier bezig met iets?’, en ‘wat kan ik hieraan toevoegen?’. Ik heb meer geduld en pak dingen minder snel zelf op. Zo hou ik tijd over voor dingen waar ik meerwaarde kan brengen. Tijd lost soms ook dingen op, heb ik geleerd. Ik luister meer. Dus timing is belangrijk. Waar zet ik de meeste energie op? Daardoor kan ik beter verbindingen leggen, omdat ik beter overzicht heb. Daar komt bij dat mensen mij vertrouwen hebben gegeven en ik steeds beter mijn werk samen met anderen heb kunnen doen.”

Een mooie vervolgvraag van een andere vragensteller is: welk leermoment uit Wijk ga je toepassen in Amstelveen? Poppens is van plan om de nieuwe werkwijze van de gemeenteraad mee te nemen naar Amstelveen: ,,Het gaat om een andere manier van werken om de raadsvergaderingen aantrekkelijker te maken, en het samenspel van raad en college meer helder te maken. We geven meer aandacht aan de inbreng van inwoners tijdens de beeldvorming over een besluit, en vervolgens is er meer ruimte voor debat. Hier komt dan een helder besluit uit, dat beter richting geeft aan het college.”

JE KRIJGT SPIJT Iemand voorspelt dat je spijt krijgt, dat je niet zonder Wijk kunt. Poppens knikt: ,,Het hele gezin woont hier met veel plezier. Wij zijn gaan houden van de mensen hier, we hebben hier veel vrienden. Maar we blijven hier nog een paar maanden wonen - we hebben nog geen huis in Amstelveen gevonden. En we blijven hier komen, want deze woon-en leefomgeving is echt fantastisch.”

KOM JE TERUG? Een andere vraag: wanneer kom je weer terug? Poppens zegt lachend: ,,Ik ben nog niet weg.”

DE BARBIER De barbier vraagt: met wie moet ik nu elke maand om 8 uur kletsen? Poppens ogen lichten op: ,,Dit is een leuke plek. De hele Wijkse samenleving komt hier voorbij, en ik hoor veel nieuwtjes van Rik.”

LOSLATEN Wat kost de meeste pijn om los te laten?, vindt Poppens ook een mooie vraag. ,,Dat is de nabijheid van inwoners, iedereen is zo benaderbaar en mensen laten me toe. Ze betrekken me bij wat hen bezig houdt. Ik realiseer me dat eigenlijk nu pas, dat burgemeester zijn niet zo maar een beroep is. Je kunt mensen tot steun zijn in verdrietige of hele bijzondere momenten.” Poppens kijkt met veel plezier terug op al zijn contacten. ,,Op deze Wijkse schaal kan ik mensen persoonlijk spreken, ik weet niet of dat in Amstelveen op dezelfde manier gaat lukken.”

GOUD IN HANDEN Tot slot zegt hij dat Wijk bij Duurstede goud in handen heeft. Tjapko Poppens doelt dan op de combinatie van de mooie binnenstad, het schitterende buitengebied, de zeer actieve en betrokken inwoners, en de vele voorzieningen: ,, Mensen mogen trots zijn op hun stadje en de beide dorpen. Hoe prachtig het eruit ziet, en de manier waarop mensen hier bezig zijn. Koester die mooie dingen en blijf vooral zo doorgaan. Zodat het ook goed blijft gaan in de toekomst.”

OPVOLGER Na het officiële afscheid van de raad op dinsdag 21 mei komt er helderheid over een tijdelijke opvolger van Poppens.

advertentie
advertentie