Voetbaltoernooi in Dokkum
Voetbaltoernooi in Dokkum Bonifatius Cup

Voetballen met Bonifatius

14 mei 2019 om 17:46 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Het Bonifatiuscomité presenteert nieuwe programma. Jeugd, sport en muziek zijn opvallende ingrediënten in het jaarprogramma dat het Bonifatiuscomité Wijk bij Duurstede presenteert.

BONIFATIUS CUP Uit Dokkum kreeg het comité de vraag of er vanuit Wijk bij Duurstede een voetbalteam kan deelnemen aan de Bonifatius Cup, op 30 en 31 mei. Een jong voetbalteam vanuit Cothen zal nu de gemeente Wijk bij Duurstede in Dokkum vertegenwoordigen. Er komen ook teams uit het Engelse Crediton, waar Bonifatius is geboren; uit Fulda, waar hij ligt begraven; en uit Woerden, waar hij in 720 als pionierende missionaris een kerk stichtte. Bonifatius werd in 754 bij Dokkum vermoord.

LEZING EN ZANG Na de zomervakantie staat op 7 september een Bonifatiuslezing door prof. dr. Anton Vernooij op het programma. En op 14 september komt er een workshop Zingen als Bonifatius onder leiding van Ronald de Haan. Verder wordt beoogd op 13 oktober een schoolkerkdienst te houden die in het teken van Bonifatius staat. Nadere gegevens hierover volgen nog

COMITÉ De Stichting Bonifatius-Dorestad heeft een nieuw comité gevormd om in Wijk bij Duurstede aandacht te besteden aan haar historische band met Bonifatius. In het comité zitten mensen met zeer uiteenlopende achtergronden ? Lucas Boersma, Jan Offringa, Louis Wüllschleger ? aangevuld met de leden van het stichtingsbestuur: Kees Slijkerman (voorzitter), Frits van der Leije (lid) en Gerrit Taute (penningmeester).

GRONDLEGGER VAN EUROPA Op 15 mei is het precies 1300 jaar geleden dat de Engelse monnik de naam Bonifatius kreeg van paus Gregorius II in Rome. Zijn werk op het Europese vasteland begon in 716 met een reis naar Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede. Het was het begin van een werk dat hem de titel grondlegger van Europa zou opleveren. In tijden van brexit is het gedenkwaardig dat juist een Engelsman grondlegger van Europa heet.

Bij de toren van de Grote Kerk aan de Markt in Wijk bij Duurstede is de aankomst van Bonifatius in 716 te zien in de reliëfsteen die in 2016 werd onthuld.

Meer over het Bonifatius-jaar: www.stucom.nl/bonifatius

advertentie
advertentie