Bomenkap bij het Revius
Bomenkap bij het Revius Kuun Jenniskens

Gemeente erkent fouten met bomenkap en past werkwijze aan

6 mei 2019 om 18:30 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Eerder berichtte deze krant over een aantal bomen die eind maart ten onrechte zijn gekapt bij het Revius. GroenLinks en WijkNU stekden hier kritische vragen over. De antwoorden zijn inmiddels binnen. De gemeente gaat de werkwijze aanpassen om herhaling te voorkomen.

door Kuun Jenniskens

Hoe heeft dit fout kunnen gaan? Het ging mis tijdens een opdracht voor noodkap. Een aannemer ging aan het werk aan de hand van een lijst en een plattegrond. Hierop stonden de te kappen bomen op de Zandweg. Op deze tekening stonden echter ook vier bomen die op termijn gekapt zouden moeten worden, maar die niet onder de noodkap vielen.

De gemeente zegt de aannemer wel juist te hebben geïnstrueerd. De bomen die onterecht zijn gekapt, zijn essen met de ziekte essentaksterfte.

De aannemer gaat deze fout compenseren door kosteloos op deze locatie een aantal werkzaamheden te verrichten, zoals kappen, stobben verwijderen en inzaaien. Daarnaast gaat de aannemer 9 stuks bomen als vergoeding planten met een minimale maat van 20-25 centimeter.

De boom op de Middelweg Oost is volgens de gemeente niet onterecht gerooid. Deze stond wel degelijk te boek als een te kappen boom, maar was alleen niet als zodanig aangemeld in het beheersysteem.

De gemeente heeft besloten de procedure zodanig aan te scherpen dat dit niet meer voor kan komen. Voortaan worden te kappen bomen ook gemarkeerd met wegenverf. Daarnaast zal er direct voorafgaand aan start van het werk steeds ook met de aannemer ter plaatse worden gekeken, en er komt meer toezicht.

advertentie
advertentie