Afbeelding
Martin Monkel

Huisartsenpost Houten sluit per 1 juli

30 april 2019 om 14:02 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Voor spoedconsulten in de avond of in het weekend moeten inwoners uit onze gemeente vanaf 1 juli naar Zeist en in de nacht naar Utrecht. De post in Zeist is gevestigd in het Diakonessenhuis Zeist aan de Professor Lorentzlaan 76. De spoedpost Stad Utrecht is gevestigd in het Spoedzorgcentrum van het Diakonessenhuis aan de Burgemeester Fockema Andreaelaan 60. Gemiddeld zullen naar verwachting ongeveer twee patiënten uit Bunnik en Wijk bij Duurstede per nacht voor een consult naar Utrecht komen.

Ali van Vemde

Deze maatregel is genomen om de continuïteit, kwaliteit en veiligheid van de zorg te waarborgen. Al jaren heeft de huisartsenspoedzorg een groot tekort aan gekwalificeerd personeel. Inmiddels is de situatie dusdanig dat Primair genoodzaakt is om maatregelen te nemen. Door de consulten te verplaatsen naar de spoedpost in Zeist komt er enige ruimte in de bezetting en wordt de zorg voor patiënten die met spoed een huisarts nodig hebben gewaarborgd. De aanrijtijden van de ambulancedienst veranderen niet. Als het nodig is legt de huisarts een visite af. De reistijd voor patiënten uit de gemeenten Bunnik en Wijk bij Duurstede naar de posten Zeist en Utrecht vallen binnen de gestelde richtlijnen. Een consult op de spoedpost kan alleen op afspraak, bereikbaar via telefoonnummer 088 1309610.

NIETS AAN TE DOEN De gemeente Wijk bij Duurstede laat in een reactie weten dat de gemeente hier niets aan kan doen. "In principe gaat het om personeelsgebrek en daar hebben we als gemeente geen invloed op."

NIET LANGER VERANTWOORD De Huisartsenpost Houten begrijpt dat het vervelend is voor (met name) patiënten uit Wijk bij Duurstede, Cothen en Werkhoven. "Het streven is altijd geweest om de huisartsenspoedzorg zo dicht mogelijk bij huis te organiseren. Onder de huidige omstandigheden is het echter niet langer verantwoord om de post in Houten open te houden." Het bezettingsprobleem speelt al jaren. Ook in de toekomst voorziet ze personeelskrapte.

HOE VER RIJDEN? De richtlijn is dat 80% van de inwoners uit het verzorgingsgebied binnen 30 minuten op de spoedpost aanwezig kan zijn met de auto. De reistijd van Wijk bij Duurstede naar Zeist is 21,5 km, een gemiddelde reistijd van 25 minuten. Voor Cothen is dit 18,5 km, een gemiddelde reistijd van 23 minuten en voor Werkhoven 11 km, een gemiddelde reistijd van 19 minuten. De reistijd naar Utrecht is vrijwel hetzelfde.

Voor de inwoners van Wijk bij Duurstede verandert er dus niet veel. De reistijd naar de spoedpost in Zeist is slechts enkele minuten langer dan naar Houten.

advertentie
advertentie