Een deel van de werkgroep
Een deel van de werkgroep Ali van Vemde

Opknapbeurt Markt is klaar

30 april 2019 om 07:24 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE De afgelopen maanden is hard gewerkt om de Markt, de centrale plek in onze stad, een ander uiterlijk te geven. De uitstraling moest opener worden en nog meer een centrale ontmoetingsplaats worden. Vrijdag werd tijdens een feestelijke bijeenkomst de nieuw ingerichte Markt officieel in gebruik genomen.

Ali van Vemde

Om de Markt een uitstraling te geven die beter past bij het historische karakter van de binnenstad, werd in 2017 samen met een groep inwoners en ondernemers een plan gemaakt om het plein een uitstraling te geven die bij Wijk bij Duurstede past. Hiervoor werd inspiratie opgedaan met behulp van een pentekening uit de Middeleeuwen. Zo is de huidige markt gebaseerd op de tijd van toen en komt het historische karakter nog beter naar voren.

Er is heel wat veranderd. De parkeerplaatsen zijn verdwenen, behalve twee parkeerplaatsen voor minder validen. Paaltjes werden weggehaald, evenals stoepen. Auto's mogen er nog wel rijden, maar het is nu eenrichtingsverkeer. Alleen parkeren voor laden en lossen is nog toegestaan. De boa's controleren streng hierop.

Wethouder Wil Kosterman is blij met het resultaat. In haar toespraak bedankte ze iedereen die heeft meegedacht en meegewerkt om dit in korte tijd te realiseren. "De Markt was geen prettig plein meer, veel te druk en onoverzichtelijk. Het is nu een plek voor iedereen. Alles wat hier gebeurt, speelt zich af op de Markt en dat kan nu nog beter. Het is echt het hart van onze stad, de plek om elkaar te ontmoeten."

De 10-jarige Jens van Dijk, die op school een spreekbeurt hield over de Markt, nam samen met de wethouder en bewoner Vincent v.d. Weerd, de Markt in gebruik. Hiervoor werd aarde bij de nieuw aangeplante boom geschept en water gegeven. Stadsdichter André van Zwieten droeg zijn gedicht 'Salon en plein air' oftewel 'Ode aan de Markt' voor. Deze, en andere gedichten, zijn terug te vinden op de website van de gemeente. Daarna was het tijd om met elkaar te proosten op 'onze' nieuwe Markt en te luisteren naar Chasin'Fingers

Vincent v.d. Weerd, Jens van Dijk en wethouder Wil Kosterman
advertentie
advertentie