Burgemeester Poppens in de gangen van het gemeentehuis
Burgemeester Poppens in de gangen van het gemeentehuis Kuun Jenniskens

Poppens wordt zeer gewaardeerd als burgemeester

17 april 2019 om 11:03 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Inmiddels is het ruim een week geleden dat bekend werd burgemeester Tjapko Poppens wordt voorgedragen als burgemeester van Amstelveen: ,,Het is een hele stap, en een verrassing voor mensen - ik ben echt positief overweldigd door alle reacties."

door Kuun Jenniskens

Wat zegt Poppens over deze keuze? ,,Het is goed om op enig moment te kijken naar waar je verder kunt leren, wat de volgende stap in je ontwikkeling wordt. Maar natuurlijk ook; kijken waar je een bijdrage kunt leveren.” Amstelveen, een gemeente met 91.000 inwoners, biedt veel mogelijkheden. ,,Het is een snel groeiende stad, tegen metropool Amsterdam aan, met een internationale bevolking. Het is ook echt een mooie plek om te wonen, werken en te leven.” Poppens is goed bekend met Amstelveen: ,,Ik heb ooit gewerkt bij de KLM in Amstelveen. Dus de keuze om hier naar het burgemeesterschap te solliciteren komt niet uit de lucht vallen.”

KANS Poppens noemt het burgemeesterambt heel bijzonder: ,,Het is echt een voorrecht. We hebben het ook waanzinnig naar ons zin in Wijk. En we wonen ook heel mooi. Tegelijkertijd ben ik 48 jaar, en een dergelijke kans komt niet dagelijks voorbij.” Poppens werd in december feestelijk herbenoemd. ,,Ik ben 6,5 jaar burgemeester geweest en dat is een mooie periode - ook al had ik er met veel plezier nog een paar jaar aan vast geplakt.”

Voor zijn gezin is het ook een hele omschakeling. Poppens en zijn vrouw hebben drie kinderen. De tweeling (12 jaar) zit in de laatste klas van het basisonderwijs. Voor hen is het handig om nu een move te maken, zo meent Poppens. De oudste zit in de tweede klas. ,,Mijn gezin staat achter deze stap, maar moet natuurlijk nog wennen aan het idee.”

Poppens verwacht nog wel enige tijd in Wijk te wonen. ,,We moeten ons huis verkopen en in Amstelveen een nieuwe plek vinden.”

REACTIES COLLEGE WijkNieuws polste welke reacties het vertrek van Poppens geeft bij raad en college. Als nieuw aangetreden wethouder kent Willem Joustra (VVD) hem het kortst: ,,Ik ben blij voor Tjapko. Hij maakt toch een soort promotie. Ik denk wel dat hij Wijk af en toe zal missen.” Wethouder Wil Kosterman (GroenLinks) werkt sinds vijf jaar met hem: ,,Hij is een kundige, gemotiveerde en vooral ook fijne collega, met een groot gevoel voor humor. Hij kent de gemeente inmiddels op zijn duimpje, en is altijd oprecht geïnteresseerd in onze inwoners, ongeacht van welke pluimage. Met Tjapko aan het roer bleef het schip goed op koers, ook al was er wel eens tegenwind.” Hans Marchal (PCG) noemt Tjapko een aimabel persoon en een fijne ‘collega’: ,,Ik heb prima met hem samengewerkt. Tjapko is sterk op de inhoud en denkt/spart graag mee. Hij is altijd gewoon gebleven en heeft als nuchtere Groninger snel z’n draai gevonden. Ook ligt hij goed bij de bevolking.”

GEMEENTERAAD Ook de fractievoorzitters reageren op zijn vertrek. Sybren van der Velden (VVD) noemt het een mooie stap: ,,Die is Tjapko gegund. Hij heeft de afgelopen jaren de harten van de inwoners weten te veroveren als een betrokken, hardwerkende bestuurder en intens en hartelijk mens. Zijn vertrek was ingecalculeerd - dat Tjapko nu al de overstap maakt, komt wat onverwacht. Als liberalen vinden wij echter de vrijheid van handelen erg belangrijk.”

AMBITIEUS Fractievoorzitter Rob Willems (GroenLinks): ,,Toen Tjapko kwam wisten we dat we een nieuwbakken burgemeester van niveau, maar ook met ambitie binnenhaalden. Z’n leercurve was stijl en al snel wist hij zich te ontwikkelen tot benaderbare burgervader (er echt zijn, ook op de moeilijke momenten) en analytisch scherpe voorzitter van raad en college. Ondanks z’n recente herbenoeming hield ik er altijd wel rekening mee dat Tjapko op enig moment zou gaan - immers die ambitie en ‘drang naar voren’ zitten nu eenmaal in het beestje. Tjapko laat in ieder geval met ‘zijn’ toekomstblik een koers en tegelijk kompas achter.”

Namens de PCG zegt Jan-Dirk de Bruijn: ,,Voor ons valt het vertrek van Tjapko rauw op ons dak. We hadden dit (op dit moment) niet verwacht. We hebben de samenwerking met Tjapko als zeer plezierig ervaren. Heeft altijd tijd voor een praatje en is een zeer betrokken persoon. We begrijpen zijn ambitie, maar voelt wel een beetje dubbel zo snel na zijn herbenoeming.”

SPRINGPLANK Een fractievoorzitter die in het vorige college een jaar als wethouder met hem samenwerkte, is Jeroen Brouwer (SP): ,,De Wijkse politiek is onrustig en ik had een stabiele factor willen behouden. Aan de andere kant wisten we vanaf het moment dat hij aangenomen werd, dat Wijk een springplank was. Hij heeft nu eenmaal ambities. Tjapko was voor iedere partij benaderbaar, en op een breed terrein goed op de hoogte van zaken. Hij kon soms niet altijd tegen kritiek of bij het stellen van lastige vragen op zijn beleidsterreinen. Het was een fijne vent, een prima voorzitter en dan is een vertrek altijd jammerlijk.” Brouwer gaat verder: ,,Hij zag in dat Wijk mee moest in de regionale vaart der volkeren. Maar ook als er iets gebeurde, zocht hij de mensen op. Bij de plofkraak in de heul, of een brand in Cothen. Hopelijk blijft hij in een grote stad als Amstelveen die menselijke kant behouden.”

Ook Gerard Migchels (CDA) ziet in dat het vertrek van Poppens past bij zijn ambitieuze karakter. ,,Ook gezien de leeftijd van zijn kinderen is het logisch om zo snel mogelijk de stap te zetten. Ik ben dus niet verrast. Het is een hele mooie uitdaging en een flinke stap in zijn carrière. Tjapko heeft in belangrijke mate bijgedragen in de professionaliseringsslag van onze ambtelijke organisatie. De organisatie staat er nu veel beter bij dan toen hij aantrad.”

VEEL DANK Vanuit de oppositie zegt Bart van Asperdt (D66): ,,Tjapko heeft gewoon kwaliteiten en ambitie en die moeten de ruimte krijgen. Dat heeft de vertrouwenscommissie van Amstelveen goed aangevoeld. De gemeente is Tjapko veel dank verschuldigd. Het moderniseren van de dienstverlening: Tjapko Poppens. Het lobbyen bij andere overheden: Tjapko Poppens. Het pal staan voor bestuurders in de knel of bij persoonlijke tegenslag: Tjapko Poppens. 24/7 bereikbaar bij calamiteiten, ernstige incidenten of andere ingrijpende zaken waar de burgemeester er moet zijn: Tjapko Poppens. Veel waardering voor het harde werken en tomeloze inzet van harde werker: Tjapko Poppens.”

advertentie
advertentie