Het schilderij van het stadsgezicht is van Hobbe Smith
Het schilderij van het stadsgezicht is van Hobbe Smith Peter van den Berg

Geen Ruisdael, maar kunstschilder is bekend

16 april 2019 om 14:55 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Peter van den Berg liet rond 1 april de Wijkse bevolking geloven een schilderij van Ruidael te hebben gevonden. Dit leidde tot heel veel reacties. Mensen die een kijkje kwamen nemen bij de etalage van Klein Optiek zagen dat het hier niet om een Ruisdael ging. De zoektocht ging door om de schilder van dit bijzondere werk te achterhalen.

Hiervoor bezocht Van den Berg op 11 april het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag. Na onderzoek is nu de maker van het schilderij bekend. Hobbe Smith (Witmarsum 1862 – Amsterdam 1942) maakte dit werk. Hij was zoon van een huisschilder en ging op jonge leeftijd in de leer bij een steendrukkerij. Nadat zijn bijzondere talent werd ontdekt kon hij met een koninklijke beurs een opleiding volgen aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Vervolgens ook in Antwerpen. Onder meer schilderde hij veel molens, schepen, landschappen en zee- en stadsgezichten. De afbeelding van Wijk bij Duurstede vanaf de rivier met de voormalige Binnenkorenmolen zal hij in zijn atelier hebben geschilderd. Daarbij zal hij gebruik hebben gemaakt, als voorbeelden, van eerdere prenten, waaronder die van Jacob van Ruisdael.

Het komt meer voor dat kunstschilders hun werk niet signeren. Maar uit vergelijking van details uit dit schilderij en andere schilderijen is het mogelijk gebleken het werk aan hem toe te kennen. Tijdens kunst- en antiekveilingen duiken zijn schilderijen regelmatig op. Daar doen zijn werken momenteel gemiddeld € 15.000,-.

Meer weten? Kijk op Wikipedia onder 'Hobbe Smith' of op de veilingsite Blouin Art Sales.

advertentie
advertentie