Hennie Olthof en Wim van Impelen hangen de gierzwaluwkasten op
Hennie Olthof en Wim van Impelen hangen de gierzwaluwkasten op Ali van Vemde

Gierzwaluwkasten geplaatst aan gevels huizen

11 april 2019 om 07:19 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Binnenkort zullen de gierzwaluwen weer naar Nederland komen om te broeden. De Vereniging Natuur en Milieu heeft sinds enkele jaren de werkgroep Zwaluwen die zich vooral bezig houdt met de leefomgeving van de huis- en de gierzwaluw. Dit is nodig omdat het aantal zwaluwen afneemt.

Ali van Vemde

De zwaluwen overwinteren in Zuid-Afrika en komen binnenkort terug naar ons land. Om zoveel mogelijk gierzwaluwen te verleiden om hier te broeden, zijn vrijdag 5 april, verspreid door de stad, gierzwaluwkasten opgehangen aan gevels van huizen. Henny Olthof en Wim van Impelen gingen op stap met een hoogwerker, omdat deze kasten bovenaan de gevel geplaatst moeten worden en het niet overal mogelijk is om dit met een ladder te doen. Het was even oefenen maar al snel hadden de heren de bediening van de hoogwerker volledig onder de knie en kon de klus geklaard worden. Door hen werden negen kasten opgehangen, met behulp van ladders gingen ook scouts aan de slag met het ophangen van de kasten.

BOSSEWAARD Wim van Impelen vertelt: ,,Er zijn 30 kasten gemaakt met mensen van De Bossewaard in Cothen. Bij Bartiméus in Doorn zullen nog eens 40 kastjes gemaakt worden. Deze worden in het najaar opgehangen. Het ophangen van de kasten is nodig omdat de natuurlijke nestplaatsen voor gierzwaluwen afnemen. We willen dit een jaar of vier/vijf volhouden en hopen dat er in die periode veel kasten worden opgehangen en het aantal broedende gierzwaluwen toeneemt."

GROEN AAN DE BUURT De vogelwerkgroep heeft in het kader van Groen aan de Buurt het initiatief genomen om de gier- en huiszwaluwen te helpen overleven. Daarom hebben zij hulp gevraagd van inwoners om mogelijkheden te bieden de vogels te laten nestelen. Allebei de soorten broeden graag dicht bij elkaar.

HUISZWALUW Ook aan de huiszwaluw wordt door de vogelwerkgroep van de VNMW veel aandacht besteed. Deze vogels bouwen hun nest met klei. Van oudsher is in de Wijkse binnenstad een kolonie huiszwaluwen te vinden, maar omdat het havengebied is opgeknapt is er niet veel klei meer te vinden. Om te zorgen dat deze vogels in Wijk bij Duurstede kunnen blijven broeden heeft de werkgroep kleivlakken uitgegraven in de uiterwaard bij de binnenstad. Met deze modderpoelen kan ook de huiszwaluw weer aan de slag. Huiszwaluwen bouwen een bolvormig nest van klei. Dit doen zij in waterrijk gebied waar veel insecten zijn. Zij bouwen vooral onder overhangende daken. Door het grondig renoveren van oude woningen is het voor de huiszwaluw steeds moeilijker om geschikte bouwplaatsen te vinden.

Meer weten over nestplaatsen voor huis- en gierzwaluwen. De werkgroep van VNMW/IVN helpt je graag verder. Kijk op de website voor meer informatie: www.ivn.nl/afdeling/wijk-bij-duurstede-vnmw

advertentie
advertentie