De winnaar: De Berger Scholengemeenschap uit Bergen
De winnaar: De Berger Scholengemeenschap uit Bergen Ali van Vemde

Debattoernooi bij Revius; Revius behaalt zevende plaats

10 april 2019 om 07:07 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Met 200 debaters, 30 debatteams en 7 nieuwkomers ging vrijdag 5 april het landelijk vmbo Debattoernooi van start bij ReviusWijk. Spannend, zeker voor de scholen die dit jaar voor het eerst meededen. ReviusWijk behaalde een mooie zevende plek.

Ali van Vemde

Iets voor één uur kwamen de teams uit het hele land binnenlopen. Dagvoorzitter Nick Schoemaker van het Nederlands Debat Instituut heette de nerveuze jongeren welkom. Hij vertelde dat er deze middag drie prijzen te verdelen waren, namelijk de prijs voor quiz eindbaas, de beste nieuwkomer en de vmbo debatkampioen. Ook Sven Baijens, directeur van ReviusWijk, heette de scholen welkom.

VOORBEREIDING Deze middag werd gedebatteerd over verschillende maatschappelijke stellingen. Twee van de drie stellingen konden al op school worden voorbereid, maar pas tijdens het toernooi hoorden ze of zij voor- of tegenstanders moesten zijn. Als laatste volgde een improvisatiestelling. Overtuigend spreken, goed luisteren en je verplaatsen in een ander waren de ingrediënten die nodig waren om de titel 'vmbo debatkampioen 2019' binnen te slepen.

INDRUKWEKKEND Het werd een spannende middag. De speeches waren indrukwekkend en het bleek dat de scholen zich uitstekend hadden voorbereid. De jury was erg onder de indruk van het niveau van de debatten. Na afloop van de debatrondes verzamelden de scholieren zich in de hal voor de prijsuitreiking. De spanning was om te snijden. De vijf debatteams die het best hadden gescoord werden bekendgemaakt. De twee beste scholen werden op het podium geroepen. Her bleek dat na de drie debatrondes de Berger Scholengemeenschap uit Bergen de meeste punten op argumentatie, presentatie en teamwork had gescoord. Zij ging met de titel 'Landelijk Debatkampioen 2019' naar huis. Tweede werd het Heldring College uit Den Haag. In 2017 was de titel voor ReviusWijk, zij moest het nu doen met een zevende plaats. Toch een prima resultaat.

DEBATTOERNOOI Het landelijk vmbo debattoernooi is de grootste debatcompetitie binnen het vmbo en werd dit jaar voor de twaalfde keer georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut. Al 20 jaar ontwikkelt deze stichting speelse debatactiviteiten voor scholen. Zo blijven leerlingen nieuwsgierig, durven ze overtuigender te spreken en leren beter te luisteren. Een van de deelnemers: "Ik wilde altijd wel mijn mening laten horen, maar wist nooit zo goed hoe ik dat moest doen. Ik schaamde me heel erg, was bang om uitgelachen te worden. Met debatteren heb ik echt zoiets van: het maakt niet uit wat voor mij dom voelt, ik moet het gewoon doen. Daar leer ik alleen maar van."

Het toernooi wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Fonds21, het Gieskes-Strijbis Fonds en de Adessium Foundation.

De quiz
advertentie
advertentie