Vikingen waren present
Vikingen waren present Ali van Vemde

Amulet Hamer van Thor geplaatst in Vikingschip Wijk bij Duurstede

9 april 2019 om 11:10 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Wat was het een succes afgelopen zaterdag. Zo'n 250 bezoekers kwamen tijdens de open dag een kijkje nemen om de vorderingen van de bouw van het Vikingschip te volgen. Het bouwteam was present om uitleg te geven over de bouw van dit bijzondere schip.

Ali van Vemde

Al voor de opening stonden de mensen voor de deur bij de Vikinghal. Het was dan ook een bijzondere middag, want ook de Vikingen zelf waren aanwezig. Volgens een oud Vikingritueel, dat tijdens de bouw werd uitgevoerd om de zegen van de Goden over het schip af te roepen, moet een 'Hamer van Thor' in de kiel worden geplaatst. Om dit ritueel uit te voeren was burgemeester Tjapko Poppens naar de hal gekomen. In ruil voor een bijl werd de amulet van de Hamer van Thor overhandigd en kon de amulet, samen met de zilveren Dorestad munt in de kiel worden geplaatst. Na het officiële moment stond er een feestelijk drankje klaar.

FLINKE KLUS De bouw van het Vikingschip verloopt voorspoedig. Het bouwteam bestaat uit een aantal deskundige bouwers die deze uitdaging zijn aangegaan. Over zo'n anderhalf jaar moet het schip klaar zijn om te water gelaten te worden. Maar voordat het zover is moet er nog heel wat gebeuren. Niet alleen tijdens de open dag, maar ook op doordeweekse dagen als er wordt gebouwd, zijn belangstellenden welkom. Ook sponsors en adoptiehouders zijn nog heel erg nodig. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het Vikingschip Wijk bij Duurstede.

VIKINGSCHIP Tussen 750 en 900 was Dorestad een bruisende handelsstad, groter dan de stad Utrecht. Ook de Vikingen dreven hier handel, maar helaas waren er ook Vikingen die de stad plunderden en kostbaarheden meenamen. Dorestad verloor haar functie als havenstad..

STICHTING WIJKSE PROJECTEN Dit project is het initiatief van de Stichting Wijkse Projecten. Deze stichting wil de geschiedenis van Dorestad zichtbaar maken. Het project wordt door vrijwilligers gerealiseerd, met enkele jongeren met lichte startproblemen in de maatschappij. De gemeente en Stichting Binding ondersteunen het initiatief.

Een belangrijk moment: de overhandiging van het amulet van de Hamer van Thor
Amulet is in ontvangst genomen
Amulet en zilveren Dorestad munt zijn geplaatst
De bouw van het Vikingschip vordert gestaag
advertentie
advertentie