Mooi weer over de rug van gemeenten

3 april 2019 om 07:00 Lokaal/Column

Het was een prachtig bericht. Het kabinet hield vorig jaar meer dan 11 miljard euro over. CDA-minister Hoekstra kondigde aan hiermee de staatsschuld terug te dringen. Ongetwijfeld komen er met de Europese verkiezingen andere cadeautjes uit de hoge hoed. Hopelijk valt een deel van het budget naar de gemeenten. Lokaal krijgen we immer wel de lasten vanuit Den Haag.

Toen we als SP actief in 2006 in de gemeente begonnen, was het direct bezuinigen geblazen. Dankzij BBNU, de voorganger van WijkNu, lag er een jaarlijks tekort van meer dan 1 miljoen euro. De burgemeester bood destijds zijn excuus hier voor aan. Het was een start van veel meer bezuinigingen. Vooral op de gebieden van zorg en welzijn gooiden de Haagse bestuurders (VVD, D66, PvdA, CU, en met of zonder gedoogsteun van de PVV, GroenLinks of SGP) taken over de schutting zonder extra geld.

Landelijk begint dan een soort van schijndiscussie stijgende lokale lasten. Nooit wordt daar de opdrogende geldbron uit Den Haag, goed voor bijna 90% van het budget en de vele extra taken, bijgehaald. Opvangen kan door bezuinigen of lasten verhogen. Dat leverde lokaal zware besluiten op. Geen zwembad, minder naar de bibliotheek, meer dan een miljoen bezuinigd op ambtenaren en verhogingen OZB en vooral andere zorg.

Gelukkig investeerde de gemeente nog. Bouwen op de oude Kamp of het zorgcentrum in Cothen. De SVL velden of dorpshuis en huizen in Langbroek. De sportparken of de Engk in Wijk. Zorg en welzijnszaken voor iedereen. Investeringen die vooral voor en door bewoners zijn opgezet. Een deze in vesteringen zijn altijd unaniem door de raad goedgekeurd. Geen enkele partij was hier dus tegen.

Ondanks de maatregelen bleek keer op keer dat de kortingen vanuit Den Haag te hoog waren. In 2015 kwam met het laatste takenpakket, de Jeugdzorg, naar gemeenten. Hier ligt een tekort van rond de 800 duizend euro, dat de gemeente jaarlijks moet compenseren. Maar ook voor milieuwetgeving, minder politie en dus boa´s, meer voor ICT, enzovoorts. Maar bewoners voelen de lasten. Zij zien de zorg veranderen en hun lasten stijgen. Dus leuk dat het kabinet geld over houd. Daar kopen we echter weinig voor als dit rechtse kabinet niet investeert in gemeenten. Anders laten zij de lasten weer over aan de inwoners.

Jeroen Brouwer
fractievoorzitter SP 

advertentie
advertentie