Wethouder Hans Marchal en Bart van Asperdt (D66) tijdens het interpellatiedebat van drie weken geleden
Wethouder Hans Marchal en Bart van Asperdt (D66) tijdens het interpellatiedebat van drie weken geleden Kuun Jenniskens

Geen steun voor D66 motie van treurnis

26 maart 2019 om 23:40 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Geen enkele fractie van de Wijkse gemeenteraad ondersteunde de motie van treurnis van eenmansfractie D66. Deze motie werd drie weken geleden door Bart van Asperdt ingediend omdat D66 van mening is dat wethouder Hans Marchal (PCG) niet handig was geweest met uitlatingen in de media over Windpark Goyerbrug.

door Kuun Jenniskens

D66 hield voet bij stuk en noemde het nog steeds onduidelijk wat het college vindt en wat wethouder Marchal persoonlijk vindt.

Sybren van der Velden zei dat D66 met deze motie een buitenproportioneel middel inzet: ,,Het is een hele opgeklopte toestand en wij zullen de motie niet steunen."

Ook WijkNU zei de motie niet te steunen. Zij zien de uitlatingen in de pers van Marchal om het verzet tegen Windpark Goyerbrug te staken, als ,,een goed georkestreerde actie van twee collegepartijen (PCG en GroenLinks, red.)". Deze opvatting wierp wethouder Marchal ver van zich.

De PCG toonde begrip voor hun wethouder, dat hij soms enorm klem zit: ,,Met geen mogelijkheden om windmolens te plaatsen, en de ambities van een energieneutraal Wijk bij Duurstede in 2030, kan er een gevoel van machteloosheid ontstaan. Dan is het niet vreemd dat de wethouder hardop denkt over nieuwe realiteit." De actie van D66 noemde de PCG rellerig: ,,Dit heeft niks te maken met het opkomen van belangen van de Wijkse bevolking."

Andere fracties, waaronder coalitiegenoot GroenLinks, zeiden niks.

Hans Marchal zei dat hij droevig werd van deze motie van treurnis. ,,Was het nu echt zo erg? Heb ik informatie achtergehouden? Nee. Ik ben naïef geweest, dat heb ik aangegeven, en daar heb ik excuses voor gemaakt. Het interpellatiedebat was wat dat betreft ruim voldoende. Ik blijf er bij dat het w-woord (Marchal durft het woord windmolens niet meer hardop uit te spreken, red.)  wel een keer moet worden uitgesproken. In de samenleving is behoefte aan een maatschappelijk debat over dit onderwerp." Maar coalitiepartner VVD denkt hier anders over, die wil het onderwerp windenergie de komende drie jaar op de hoogst mogelijke plank laten liggen.

advertentie
advertentie