Er was veel belangstelling tijdens de informatieavond over het zonneveld in Cothen
Er was veel belangstelling tijdens de informatieavond over het zonneveld in Cothen Kuun Jenniskens

Zonnepark Cothen aangepast

25 maart 2019 om 22:49 lokaal

COTHEN Op grond van Vernooij aan de Trechtweg komt 11 hectare zonneveld te liggen. Sinds de laatste avond in november - toen er veel kritiek klonk - heeft Sunvest het plan gewijzigd. Nieuw is ook dat de EigenWijkseEnergieCentrale (EWEC) alle stroom wil afnemen.

door Kuun Jenniskens

De aanpassingen werden tijdens de inloopavond van 25 maart aangekondigd. Rene Hansen, directeur eigenaar van Sunvest, zei dat het veld met zonnepanelen naar achter is geschoven en 75 meter van de woningen af komt te liggen. Daarnaast zijn de panelen verlaagd en meten niet langer 1m80, maar 1m50. In de voorgaande versie van het park stonden de panelen in oost-west richting en werden ze in de vorm van een dakje tegen elkaar opgesteld. Dit dakje blijft achterwege en alle panelen worden op het zuiden gelegd. Bewoners zien dus alleen de achterkant van de panelen.

GROENSTROOK Maandagavond lag er ook al een inrichtingsplan voor deze strook. Daar is een bossingel op getekend om de panelen vanaf het dorp zo onzichtbaar mogelijk te maken. Tussen deze bomenrij en de Rijnsloot komt een bloemenweide met eventueel een paar fruitbomen. De architect dacht dat het misschien leuk was om een bruggetje over de sloot aan te leggen, zodat mensen in de weide kunnen wandelen, maar bewoners vrezen dat het daar dan een rommeltje wordt.

FONDS Hansen zei ook dat er, op aandringen van de gemeente, een Omgevingsfonds wordt opgezet. Daarin stopt Sunvest een percentage van de winst. Welk bedrag hij in gedachten heeft, wil Hansen niet zeggen. De aanleg en onderhoud van de strook van 75 meter zaten al in het plan van Sunvest en Vernooij. Wel kunnen nieuwe ideeën van inwoners om deze strook nader te verfraaien uit dit fonds worden gefinancierd. Daarnaast is het fonds bedoeld om Wijk bij Duurstede te faciliteren bij de energietransitie, Sunvest denkt dat EWEC hier goede input voor kan leveren.        

EIGEN STROOM IS LEUK Henk Muis zei namens EWEC dat hij dit plan van en voor de Wijkse gemeenschap wil benutten.,,Wij willen alle stroom van dit park kopen en doorverkopen aan 4000 Wijkse huishoudens, dat doen wij met een 'garantie van oorsprong'. Eigenwijkse stroom is leuk. Net als Wijks bier, omdat het van ons is, lokaal." Ook wil Muis met Sunvest bewerkstelligen dat mensen die geld in het park investeren een rendement van 4 procent krijgen. Ook dit wil hij via EWEC laten verlopen. Sunvest en EWEC hebben de afspraak dat ze samen gaan werken, hoe dit precies eruit gaat zien wordt over enkele weken bekend. Muis moet ook eerst de 220 leden van EWEC raadplegen.

OMWONENDEN Inwoners van Cothen noemen dit plan een verbetering. Er klonken nog wel zorgen over de locatie van een huisje met de hoogspanningsaansluiting, mocht dat nabij de woningen worden geplaatst. Adviesbureau SAB zei dat magnetische straling en geluid wettelijke normen kennen waar Stedin zich aan zal moeten houden.

advertentie
advertentie