Twee directieleden van Bosscherwaarden BV: Wim Snippe en Jan Willem van Waning
Twee directieleden van Bosscherwaarden BV: Wim Snippe en Jan Willem van Waning Kuun Jenniskens

Zandwinning Bosscherwaarden wordt mogelijk energieneutraal

19 maart 2019 om 23:19 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Tijdens de informatieavond van dinsdag 19 maart over de Bosscherwaarden zei de nieuwe algemeen directeur Wim Snippe: ,,We willen alles elektrisch gaan doen, zowel de zandwinning als de verwerking. Het liefst leggen we ergens zonnepanelen in het gebied. We willen zo min mogelijk CO2 produceren en het geluid bijna naar nul brengen.”

door Kuun Jenniskens

Dit laat zich niet direct verifiëren, want de Milieueffectrapportage (MER) voor de Bosscherwaarden bestaat uit ongeveer 1000 pagina’s - maar iemand die zich goed had ingelezen zei dat niet in de MER is opgenomen dat dit project elektrisch wordt uitgevoerd.

In een van de zaaltjes legden Wim Snippe en Jan Willem van Waning dit nader uit. Het idee is om drijvende zonnepanelen op het water te leggen. Omdat het water ze koelt brengen deze zonnepanelen meer op. Mogelijk komen er ook elektrisch aangedreven schepen. Het behoort ook tot de mogelijkheden dat zuigmachines en het losponton elektrisch worden.

Twee fabrieksmatige plekken moeten in de Bosscherwaarden worden ingericht. De klasseermachine die verschillende soorten zand scheidt moet ergens komen te staan. En er moet een plek komen waar schepen kunnen laden en lossen. Het zand wordt aan boord gebracht via een loopband. Op beide plekken kan lawaai ontstaan - is het niet van de machines, dan wel van het vallen van het zand.

Volgens Snippe moeten mensen de Bosscherwaarden niet met de Ingensche Waard verwarren: ,, De Bosscherwaarden is een ‘verondieping’. Dit betekent dat zand eruit wordt gehaald en dat het direct wordt dichtgegooid. Er mag geen vervuild slib worden gestort. Dat is wel het geval met de Ingensche waard, dat is een stortlocatie.”

Het zand dat in de Bosscherwaarden wordt gestort, mag net zo vuil mag zijn als de grond daar nu is. Het gaat in dit geval om klasse B van het Besluit Bodem Kwaliteit. Plastic wordt er vooraf uitgehaald.

Uitgangspunt is om in het westelijke stuk te beginnen en dat eerst te ontgraven, vervolgens vol te storten en opnieuw in te richten. De bedoeling is om de waterplas - dat is de plek waar vanaf een ponton met zuigers zand wordt opgezogen - zo klein mogelijk te laten zijn.

Het idee is dat er in totaal 12 jaar wordt gewerkt: twee jaar in de voorbereiding, acht jaar zandwinning en twee jaar aan de nieuwe inrichting. Die acht jaar is een eis van de gemeente. Jan Willem van Waning zegt dit lastig te vinden, maar dat ze het gaan proberen. Het bedrijf verwacht dat de vraag naar zand groot is, zeker in de Utrechtse regio omdat hier nog 350.000 woningen worden gebouwd.

Vanuit de zaal worden diverse zorgen geuit - onder andere over de 90 hectare agrarische grond die verloren gaat. Jan Willem van Waning zegt dat hij deze agrariërs alternatieve locaties gaat aanbieden, maar hij verwacht ook dat de gras- en maispercelen nog een aantal jaar kunnen worden gebruikt.

De gemeente gaat na de zomer onder de bevolking een draagvlakonderzoek doen. Hoe dit er precies uit gaat zien heeft de gemeente nog niet in beeld. Hierna zal de gemeenteraad een besluit nemen.

Momenteel ligt de MER ter inzage. Mensen kunnen nog tot 3 april een zienswijze indienen. Meer informatie is te vinden op www.bosscherwaarden.nl.

advertentie
advertentie