Klimaat

20 maart 2019 om 06:58 Lokaal/Column

Afgelopen week liep ik met 40.000 mensen de klimaatmars in Amsterdam. De eerste keer in m'n leven dat ik ergens voor de straat op ging. Het was ijskoud en kletsnat, maar hartverwarmend. Toch volgde ik vooral m'n hoofd. Weersextremen worden steeds normaler, warmterecords volgen elkaar op, de zeespiegel stijgt, ecosystemen staan onder druk, biodiversiteit neemt af. Dat heeft nu al impact op leefbaarheid, voedselzekerheid en migratie. Als we niks doen, wordt het alleen maar erger. Het internationale klimaatpanel van de VN en de meeste wetenschappers bevestigen deze feiten en de menselijke invloed daarop.

Een goede vriend van mij is overtuigd Forum voor Democratie-stemmer. Dat botst soms behoorlijk. Hij vindt mij een naïeve gutmensch. Ik vind dat hij z'n kop in het zand steekt. Het is één keer bijna tot een breuk gekomen, maar we zien elkaar nog steeds en graag. Meestal hebben we het er gewoon niet over, maar als we dat wel doen lukt het de laatste tijd steeds beter. Niet dat we in standpunten nader tot elkaar zijn gekomen, maar wel als mens. En dat was geen vanzelfsprekendheid. Het is soms hard werken om niet in vijandbeelden te vervallen. Zeker als het gaat om wezenlijke onderwerpen als identiteit of onze directe leefomgeving.

Voor de doelstelling Wijk klimaatneutraal in 2030, is een mix van zonnepanelen en windmolens onvermijdelijk. De huidige coalitie gaat voor 16% duurzame energie in 2023 maar weert windmolens. Dat laatste kunnen we/ga ik niet nog een periode doen. Gelukkig blijft er ook zonder windenergie voldoende werk over. Het is wel goed ons te realiseren dat voor 1 windmolen ongeveer 8 voetbalvelden aan zonnepanelen nodig zijn. Dát heeft ook een enorme landschappelijke impact. Na de voorbespreking over windpark Goyerbrug, sprak ik een aantal direct omwonenden. Redelijke mensen met redelijke vragen over impact en compensatie. Die compensatie moet ruimhartig zijn en niet afgedwongen hoeven worden. De samenleving profiteert coöperatief mee. Laten we het gesprek hierover blijven voeren. We zijn lang niet zo onveranderlijk en eenzijdig als we elkaar soms doen geloven!

Niek van Staaden
GroenLinks

advertentie
advertentie