Vragen over winsten VNG

17 maart 2019 om 13:54 lokaal Deel je nieuws

WIJK BIJ DUURSTEDE – Als belangenbehartiger is de Vereniging van Nederlandse Gemeente actief voor gemeenten. Minder bekend is dat de zij uit commerciële activiteiten enorme winsten haalt. `Oplopend tot 1,5 miljoen, door cursussen, congressen of activiteiten in het buitenlands. Er zit wel subsidie en contributie, oftewel belastinggeld in. Landelijk en lokaal hebben we hier vragen over gesteld´, bekijkt Jeroen Brouwer namens de SP.

De VNG onderhandelt momenteel over een nieuwe ambtenaren CAO en bekijkt met het kabinet de gemeentelijke financiën. Brouwer ziet het werk goed en slecht gaan. ´Met de bezuinigingen en veranderingen in de zorg heeft de VNG de tekorten te laat opgepakt. De organisatie heeft het kabinet echter wel al jaren gewaarschuwd voor tekorten. Hopelijk gaat het kabinet Rutte de komende maanden wel gebeuren. Al hebben wij daar een hard hoofd in´, begint Brouwer.

In de media doken verhalen op over de commerciële activiteiten, waar de VNG jaarlijks enorme winsten mee maakt. Zij organiseert cursussen voor ambtenaren en bestuurders, houdt grote congressen en levert gemeenten informatie, al dan niet gratis. Jaarlijks wordt er ongeveer 1,5 miljoen euro verdient, waardoor de club een vermogen heeft van tientallen miljoen. ´En er gaat subsidies en gemeentelijk lidmaatschapsgeld naartoe. Gemeenschapsgeld dus. Wij vragen ons af of dat moreel verantwoord is. Moet die winst dan ook niet terugkomen naar de gemeenten?` vraagt de SP zich af.

De socialisten willen weten hoeveel Wijk heeft uitgegeven aan de VNG activiteiten. ´Voor de Wmo en Jeugdzorg zijn vooral kleine gemeenten bijna totaal afhankelijk van de VNG. Als we daar dan veel geld voor betalen is dat gek. We betalen toch al contributie? Ook van andere informatie moeten gemeenten soms betalen. Is dat samenwerken in een vereniging? En  wie in de vereniging heeft dan zeggenschap over dat geld?´, gaat de Wijkenaar verder.

Brouwer ziet de nut en noodzaak van de VNG soms in. Maar hij geeft aan dat de vereniging soms wel erg op de schoot van het kabinet zit. ´Neem het verhaal rond windmolens. Bij veel gemeenten levert dat altijd wel discussies op. Maar de VNG steunt het kabinet.  Maar je bent toch voor de leden? En neem al de toegenomen kosten, terwijl het budget al jaren afneemt. Daar hebben de gemeenten last van. Ze mag best meer druk zetten. Als ze die winst nu daarvoor gebruiken, hebben belastingbetalers er wat aan´, eindigt hij.

advertentie
advertentie