Afbeelding
buschauffeur worden

Dit moet je doen om buschauffeur te worden

10 maart 2019 om 12:21 lokaal

Een baan als buschauffeur is voor velen een droom die werkelijkheid wordt. Je bevindt je de hele dag op de altijd gevarieerde wegen, komt iedere dag weer nieuwe situaties tegen, werkt fijne (normale) tijden en bent de hele dag aan het werk (en in contact met) allerlei verschillende mensen. Routine, regelmaat, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, uitdaging en sociaal contact: wat wil je nog meer? Maar wat moet je nu eigenlijk allemaal doen om buschauffeur te worden? We leggen het je graag uit.

1. Een gespecialiseerde opleider
Je kunt natuurlijk niet zomaar een verkeersschool uitkiezen en hier een speciaal rijbewijs halen; als buschauffeur moet je een gespecialiseerde opleiding volgen. Zo kun je bij een gespecialiseerde aanbieders zoals bijvoorbeeld verkeersschool Wesseldijk alle benodigde certificaten en papieren halen, en vervolgens ook bijgeschoold blijven (denk bijvoorbeeld aan nascholing code 95).
2. Opleiding met baangarantie
Er zijn verschillende opleidingen die je het hele pakket aanbieden, en je vervolgens helpen bij het vinden van een baan. Ze zorgen dat je alle benodigde papieren en bewijzen hebt, en zetten je vervolgens uit bij één van de bekendere vervoer instanties. Zo weet je zeker dat je investering zich uiteindelijk uitbetaald.
3. De studieduur
Een opleiding tot buschauffeur duurt zo'n 6 weken tot in sommige gevallen wel 4 maanden. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om deze opleidingen gedurende de avonden en het weekend te volgen. Zo kun je ook naast je fulltime baan gewoon studeren.

4. Voldoen aan de eisen
Net als bij iedere opleiding worden er ook aan de opleiding tot buschauffeur een aantal eisen gesteld. Zo moet je representatief en servicegericht zijn, en moet je de potentie hebben om een goede gastheer of gastvrouw te kunnen zijn van een vervoersbedrijf. Het gevarieerde en soms uitdagende werk vraagt natuurlijk ook om een goede stressbestendigheid en een flexibele instelling. Het kan namelijk voorkomen dat je onder tijdsdruk moet rijden, of dat je af en toe onregelmatige werktijden hebt.
5. De voorwaarden
Daarnaast zijn er nog een aantal voorwaarden aan het volgen van deze opleiding. Zo moet je minimaal 21 jaar oud zijn en over een rijbewijs B en eigen vervoer beschikken. Je moet minimaal een MBO-2 niveau hebben, goed Nederlands spreken, meer dan 1 jaar rijervaring hebben en geen problemen hebben met het werken van wisselende diensten. Het is natuurlijk ook ontzettend belangrijk dat je een VOG voor kunt leggen en geen eerdere rijontzegging hebt gehad. Voldoe je aan deze eisen en voorwaarden? Dan kun je de opleiding beginnen!

advertentie
advertentie