Bachs Passie in Wijk

16 maart 2019 om 09:52 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 6 april klinkt in de Grote Kerk de Johannes–Passion, uitgevoerd door het Wijks Vocaal en het barokorkest Florilegium Musicum onder leiding van Bernhard Touwen.

door Henk Kroese

We spreken met Esther Giesbers, voorzitter van het Wijks Vocaal. Op de vraag wat haar het meest aanspreekt in de Johannes-Passion blijft het even stil, ,,Ik denk de langzame koralen. In die verstilde melodieën kom ik tot rust. De koralen zitten überhaupt vol menselijke gevoelens, maar ze spiegelen ook op een intense manier de gevoelens van degenen die om Jezus geven: verdriet en liefde. Ook als het verhaal je verder niet zoveel zegt, krijg je door de uitvoering wel mee om wat voor diepe emotie het hier gaat. Voor ons als koor is het een uitdaging om het zo uit te voeren dat je denkt 'zo moet Bach het bedoeld hebben.'

DYNAMIEK EN VOORDRACHT Heb jullie de Johannes eerder gezongen? ,,Ja, in 2015. Toen nog onder leiding van Rien Verbeek. Maar de dirigent van nu, Bernhard Touwen, legt andere accenten en kiest andere tempi en zo ontstaat er toch weer een andere sfeer. Hij wil meer ruimte, meer adem in het stuk, zodat het doorzichtiger wordt en minder massief. Net als bij Rien ligt ook bij hem de nadruk op het verklanken van de tekst. Het feit dat we de Johannes als koor eerder hebben gezongen, betekent ook dat we meer aandacht aan de afwerking kunnen besteden. Het gaat vooral om voordracht, dynamiek, om de puntjes op de 'i'."

CONCERT OP HOOG NIVEAU Sommige mensen vinden de toegangsprijs nogal hoog. ,,Dat snap ik, ja, dertig euro is een aardig bedrag. Maar als je nagaat wat je er voor krijgt! Een avond in de prachtige Grote Kerk met een concert op hoog niveau. Bedenk dat vijfenzeventig (!) zangers en musici tweeënhalf uur lang hun uiterste best doen om iedere concertganger een top-ervaring te bezorgen. Bedenk ook dat Florilegium Musicum een professioneel orkest is bestaande uit zo'n twintig barokmusici. En dan zijn er nog de solisten, ook mensen die het voor hun vak doen. Wij als koorleden zingen gratis en voor niets en toch houden wij als koor er niets aan over. We mogen blij zijn als we uiteindelijk uit de kosten komen. Maar dat is allemaal van secundair belang. Waar het om gaat is dat wij op zaterdag 6 april in Wijk bij Duurstede een historische avond beleven met zoveel bezieling dat Bach als hij nog geleefd had, er tevreden over geweest zou zijn.'

STRALEN VAN TROTS Zijn alle koorleden net zo enthousiast als u? ''Zeker! Door onze ervaring en door de bijdrage van een tiental projectzangers zijn we als koor gegroeid in kracht en volume. Ik denk dat we het stuk met overtuiging zullen neerzetten. We bevinden ons nog in de repetitiefase, maar als je hoort hoe de stemgroepen groeien in hun rol! En dankzij de inzet van de dirigent wordt het geheel meer dan de som der delen. Het is heel mooi om die ontwikkeling te zien. Ik ben er van overtuigd dat zich dat de komende weken nog doorzet. Volgens mij wordt het een aangrijpend concert. We zullen stralen van trots dat we samen zoiets moois neer zetten!"

Kaarten verkrijgbaar bij de VVV Wijk bij Duurstede en via de website www.wijksvocaal.nl

advertentie
advertentie