Duizenden extra woningen nut en noodzaak

6 maart 2019 om 07:29 Lokaal/Column

Om na de winterstop maar gelijk de knuppel in het hoenderhok te gooien, die 1000 of zelfs 2000 woningen, voor wie zijn die eigenlijk? Wat is de noodzaak als geconstateerd wordt dat:

1. In de periode 2013 tot en met 2018 er 473 woningen zijn gebouwd terwijl het netto aantal inwoners met slechts 315 is toegenomen. (BRON basisadministratie WbD).

2. Voor de periode tot en met 2025 is er in de gemeentelijke plannen voldoende planaanbod om aan de lokale behoefte te voldoen. (BRON Conclusie samenwerkende gemeenten ZO Utrecht, oktober 2018).

3. Er gemiddeld minder dan 80 woningen per jaar gebouwd zijn, in plaats van de toegestane 125 woningen sinds 2013 (BRON Provincie 2016).

4. Het standpunt van de provincie Utrecht is dat er zoveel mogelijk gebouwd moet worden bij knooppunten van verbindingen (doorgaande wegen en spoor) en als dat niet toereikend is, dan worden er locaties gezocht voor het bouwen van 10 tot 20.000 woningen. Onze gemeente komt hier dus niet voor in aanmerking. (BRON Provincie 2016 en 2018),

Deze feiten rechtvaardigen de vraag naar een duidelijk antwoord op de lokale behoefte aan woningen. Voor welke leeftijdscategorie moeten we bouwen? Jongeren, stelletjes, ouderen? Of alleenstaanden van alle leeftijden, gezien de trends en toekomstvoorspellingen?

Pas als we dat weten, kunnen we bedenken wat voor soort woningen we willen bouwen en welke voorzieningen daarbij horen. Gezien de troebele cijfers van de wachtlijsten van de woningbouwverenigingen en het alom verbreide scheef-wonen, hoe groot is dan de behoefte aan woningbouw? Is aangetoond dat het niet haalbaar is om de 250 reeds goedgekeurde woningen in de Geer III te gaan bouwen? Welk onderzoek ligt er ten grondslag aan deze 'enorme' kosten van infrastructuur? Is de nood voor onze inwoners zo hoog als het college beweerd; waarom dan de Geer III uitstellen tot 2028 of later?

WijkNU is van mening dat het college eerst de feiten op een rij moet hebben, om dan met realistische oplossingen te komen, waarbij WijkNU graag wil meedenken. Ook is WijkNU van mening dat de toekomstige lokale werkgelegenheid in de behoefte moet worden meegenomen.

Willem Rijnboutt
WijkNU

advertentie
advertentie