Ook wethouder Wil Kosterman kwam cheques overhandigen
Ook wethouder Wil Kosterman kwam cheques overhandigen Ali van Vemde

Speelpark De Horden in Wijk bij Duurstede krijgt vorm

5 maart 2019 om 07:33 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Ze zijn er al een poosje mee bezig, maar vrijdag kon het ontwerp worden getoond aan belangstellenden en buurtbewoners. Speelpark De Horden gaat er binnenkort heel anders uit zien. Door een samenwerking met verschillende partijen ligt er nu een fantastisch plan. Binnenkort zal worden gestart met de uitvoering.

Ali van Vemde

De versleten skatebaan op het Stijgbeugelterrein, naast winkelcentrum De Horden, moet nodig worden opgeknapt. Het is nu voornamelijk een hangplek, waar de jongere kinderen niet meer fijn kunnen spelen. Om hier wat aan te doen heeft een groep jongeren zich met jongerenwerker Eno Middelham van Stichting Binding verbonden in een jongereninitiatiefgroep. Samen met de basisscholen, lokale ondernemers, verschillende experts, de gemeente en vrijwilligers is er een geweldig ontwerp gemaakt. De kinderen uit de buurt vervullen een grote rol in de realisatie hiervan.

PLANNEN Als het nieuwe speelpark is gerealiseerd, kunnen alle kinderen en jongeren zich hier uitstekend vermaken. Er is een ideëenkaart gemaakt waarop is weergegeven wat de wensen zijn. Zo worden zes zitbanken door kinderen en jongeren opgeknapt. De appelboomgaard zal een natuur-ontdekplek worden waar kinderen veilig kunnen rennen en spelen. De kinderen zetten zelf de hutjes, hekwerken en kunstwerken van wilgentenen in elkaar. De nieuwe skatevoorzieningen worden laagdrempeliger en voor alle leeftijden uitdagend. Ook komt er een pumptrackbaan, een grote wens van de jongeren. De voetbal/basketbalkooi krijgt een net over de kooi voor de veiligheid. En er komt een free-run parcours voor bootcamp, fitness en calisthenics. Tussen het speelpark en de rijbanen/fietspaden komt natuurlijk hekwerk en/of een natuurlijke scheiding. Zo wordt het veilig voor iedereen. Ook gaan de kinderen meedenken over een nieuwe naam; hiervoor komt een naamverkiezing. Leerlingen van De Horn of De Regenboog zullen een keer in de twee weken opruimen. AH zet tweewekelijks een krat fruit voor hen klaar. Bij iedere ingang van het speelpark komt een toegangspoort van wilgentenen. Dit zorgt voor een magisch gevoel als je door de poorten gaat en het speelpark betreedt.

BUITENSPEELDAG Een groot deel van het speelpark zal op de nationale buitenspeeldag op 12 juni worden opgeleverd. Dan is ook de officiële opening. Tot die tijd zijn er gesprekken met leveranciers, bewoners, kinderen en basisscholen. Inhoudelijk is het plan klaar, nu nog de financiering en promotie. Jongerenwerker Eno Middelham is met de jongereninitiatiefgroep aan de slag gegaan om dit te realiseren. Een groot deel van het benodigde bedrag voor de realisatie is al binnen, de komende maanden wordt er aan gewerkt om de financiering helemaal rond te krijgen. Na het overhandigen van de cheques kon uitgebreid worden gesproken met de deelexperts.

De jongeren mochten een aantal cheques in ontvangst nemen
advertentie
advertentie