Bep Heimerich met de hofdames in het jaar dat haar man Prins Kai den Eerste was
Bep Heimerich met de hofdames in het jaar dat haar man Prins Kai den Eerste was Kaieschaiters

De Waikse Kaieschaiters

27 februari 2019 om 15:01 lokaal

Nog steeds een Kai gezellige vereniging

WIJK BIJ DUURSTEDE De carnavalsoptocht wordt steeds groter, het feest wordt gevierd in een grote hal. Maar het is nog steeds de Leutbunker, de plek waar alle carnavalsvierders bij elkaar komen om met elkaar te zingen, te hossen en te drinken en even de zorgen van alledag te vergeten. Het intieme van vroeger is er misschien af, maar toen en ook nu nog weten de Wijkenaren wat feest vieren is.

Ali van Vemde

Bep Heimerich is een van de mensen die altijd carnaval heeft gevierd in Wijk bij Duurstede. Haar man Hans, die ruim drie jaar geleden is overleden, kwam in 1969 vanuit Keulen naar Wijk en heeft veel betekend voor karnavalsvereniging De Kaieschaiters. Samen met dochter Bianca vertelt ze hoe het vroeger was, de tijd dat er ook nog dansmarietjes waren. Bianca was een van hen en de groep de werd getraind door haar vader. Tot haar 18e jaar heeft ze meegedaan, haar moeder zorgde ervoor dat de kleding klaar lag.

Bep vertelt: "Vroeger gingen we altijd met de buurt. Je frummelde iets in elkaar en dan deden we mee. De vooravond was altijd bij Hennie Peek in De Engel. Het carnavalsfeest werd gehouden in de Veilinghal. Dat waren leuke tijden. In die tijd werd alles vooral geregeld door de mannen, nu helpen ook de vrouwen en kinderen enthousiast mee. Tegenwoordig komen grote artiesten optreden, dat is wel veranderd. In die tijd speelde een live bandje, zoals de Credo's met Tom van Ginkel. Maar ook hadden we een een keer een Caraïbische steelband met danseressen. Daar is nog jaren over gesproken." De carnavalsoptocht was er ook toen al. Bep: "Toen deden vooral verenigingen mee, zoals de voetbal en Levitas, naar ook de steenfabriek. Er waren toen veel meer loopgroepen. Met de hele straat maakten we een kar met het thema van dat jaar. Ook de kleding maakten we vooral zelf, alleen de voorpret was al leuk. Bij de vele boeren in de omgeving konden we terecht voor het bouwen. Dat is nu wel anders geworden." Bijzondere herinneringen bewaart Bep ook aan het bejaardencarnaval. De oudjes kwamen verkleed en de dames van de raad zorgden voor een hapje en een sapje. De mensen genoten heel erg." Na een aantal jaren keert nu het seniorencarnaval terug op maandag 4 maart van 14.00 tot 16.00 uur. Ook dochter Bianca geniet ieder jaar van het carnaval. "Het is echt de ontmoeting. Iedereen kent elkaar, je kan alles loslaten en je sores vergeten. Wat ook erg leuk was, dat waren de kroegentochten. Dat was wat minder officieel. Maar er waren natuurlijk ook mindere kanten. In de Veilinghal was het altijd koud en vies. Na carnaval kon je je schoenen wel weggooien."

Corrie de Vries had samen met haar man Jan een eigen taak bij het carnaval. Lid van De Kaieschaiters zijn ze nooit geweest, maar ze zijn ruim 40 jaar betrokken bij de vereniging. Vorig jaar overleed Jan en daar heeft Corrie het nog steeds moeilijk mee. Samen hadden ze altijd een hoekje in de Veilinghal waar ze broodjes ham/kaas en tartaar, en koffie verkochten. Sommigen keken nog wel eens te diep in het glaasje en kwamen daar dan een beetje rondhangen. "Dan gaf ik ze maar een broodje en koffie, dan knapten ze weer een beetje op. Het was echt ons hoekje." Later werd de catering overgenomen en gingen Corrie en Jan de garderobe bemannen. Iedereen kent dan ook Jan de Jassenman. "De kinderen en kleinkinderen gaan allemaal mee. Wat was Jan trots toen zijn kleinzoon Wesley Raadslid werd en Prins in 2016. Hij moest huilen van geluk." Voor een verkleedpartijtje was Corrie ook altijd wel in. Van oude kleren of een lapje werd iets actueels gemaakt, zoals Corrie van Gorp 'Ik ben tamboer'. Een grote trom werd geregeld. Regelmatig kwam ze met opzienbarende kostuums. Bijvoorbeeld als oud vrouwtje. "Ik heb toen nog bij de burgemeester op schoot gezeten." Waar ze ook ieder jaar bij helpen is het rondbrengen van de carnavalsboekjes. Thuis heeft ze nog een groot aantal boekjes van verschillende jaargangen liggen. Geen lid, maar wel altijd betrokken bij de Kaieschaiters.

Corrie de Vries had altijd prachtige creaties (vooraan op de foto)
advertentie
advertentie