De Markt wordt heringericht
De Markt wordt heringericht Ali van Vemde

Zorgen over erfgoed Markt

27 februari 2019 om 11:00 lokaal

De markt als... huiskamer

WIJK BIJ DUURSTEDE De Wijkse grote markt als... huiskamer. Jawel, op een groot kostbaar historisch oud kerkhof als monument. Na de renovatie zal het een 'huiskamer' worden (AD 6-2-2019) temidden van beslist mooie historische gebouwen rondom. Die lange historie wordt voortdurend geroemd door de bestuurders. Maar waarom geen woord over het waardevolle en ook beschermde stuk erfgoed onder de markt? Dat past toch straks heel goed in het nieuwe museum dat daar vlakbij zal worden ingericht? Er zijn bij voorbije opgravingen op de markt al vondsten naar boven gekomen.

VONDSTEN Je kan je de vraag stellen wat er gaat gebeuren bij de omwerking van het marktplein. Er zijn al regelmatig gaten gegraven in de periode 2011 tot en met 2017. De laatste twee maal zelfs zonder professionele archeologische begeleiding. Gelukkig zijn er toen door actieve belangstellenden vondsten geborgen. Maar waar zijn die nu? Van de officiële begeleiding in 2011 liggen de beschreven vondsten in vitrines in de consistorieruimte van de N.H. Kerk. Het zijn de gebeenten van de armen met soms bijgiften, die weergeven wat hun naasten belangrijk vonden. Het armere gedeelte van de bevolking moest vanaf de 15e eeuw buiten het kerkgebouw worden begraven.

ZORGVULDIG OMGAAN MET ERFGOED Die blijken van armoede liggen nu naast de meest prachtige grafstenen van de rijken en de besturende elite van toen in dezelfde kerk. Hopelijk wordt tijdens de geplande graverijen van nu op de markt zorgvuldig omgegaan met dit erfgoed. Beslist niet onmogelijk kan het zijn, dat er nog destijds verborgen heiligenbeelden liggen, veilig gesteld door de bestuurders, die zich de tijd gaven om de landelijke Beeldenstorm van 1566, 14 jaar lang uit te stellen (zie de ervaringen tijdens graafwerk rondom de oude kerk van Doorn).

Wij vrezen het ergste!

Pieter Hoekstra, Gerben Joustra, Cor van Esveld, Renee Leclercq en Hyls Heeringa van de lokale werkgroep AWN (Archeologische werkgroep Nederland).

advertentie
advertentie