SP positief over plannen Cothen

20 februari 2019 om 10:28 lokaal Deel je nieuws

COTHEN – Het vorige college startte in 2017 met plannen voor nieuwe woningbouw. Na wat vertraging presenteerde wethouder Hans Marchal de plannen. De SP ziet risico´s, maar ook een goede aanzet. ´De plannen rond het Van Dijk bedrijventerrein komen nog en de financiële kant wordt onderzocht. Er zijn vragen rond verkeer en de achterblijvende ondernemers  Maar dit kan een nieuwe stap zijn voor Cothen´, bekijkt SP-er Frans van der Tol.

Verschillende partijen klopten anderhalf jaar geleden bij de gemeente aan om Cothens ontwikkelingen op te zetten. Voor het Schoonderwoerd-terrein kwam de vraag voor wonigen binnen en eigenaren wilden het Van Dijk-bedrijventerrein aanpakken. ´De gemeente zette in aptril 2017 de gezamenlijke gesprekken op. Daar komt het huidige plan vandaan´, legt Van der Tol uit.

Het college wil woning bouw in het dorp verkleinen en ondernemers op het Van Dijk-terrein ruimte geven. ´Jammer dat niet het hele bedrijventerrein verplaatst wordt. We begrijpen dat dit voor de ondernemers en ook de gemeente te duur of omvangrijk is. Deze variant is een haalbare, mits de risico´s afgedekt zijn. Want die zijn groot.´

De risico´s liggen in de financiële voorwaarden en het ja-woord van de provincie. ´Dat laatste past wel in de provinciale ideeën over inbreiden en het verwijderen van industrie uit dorpen. Qua budget moet echter wel eerst een stuk grond aangekocht worden, waarbij de opbrengst de kosten moet dekken. Dat is en blijft altijd risicovol. Zo is voor de boekwaarde de WOZ-waarde genomen en komt het verkeer er nog bij. Er moet dus nog flink gerekend worden´, aldus de SP-er.

De SP was nieuwsgierig naar de betaalbaarheid van de woningen. Cothense jongeren en ouderen willen immers graag in hun eigen dorp blijven. ´Dat er gebouwd gaat worden is goed voor het dorp, voor inwoners en ondernemers. De kansen zijn uniek. Betaalbaarheid moet meegenomen worden. Wethouder Marchal neemt de huidige woonvisie al randvoorwaarde op. We zullen zien hoe dat terugkomt.´

Tenslotte adviseerde de SP-er om nog eens met de achterblijvende ondernemers te praten. ´Zij zijn slechts een keer benaderd. Dat is gek. Ze willen weten wat dit voor hun bedrijf betekent, voor de bereikbaarheid. De wethouder is al een afspraak aan het plannen. We horen wat hieruit komt´, besluit Van der Tol.

advertentie
advertentie