Afbeelding
Ali van Vemde

Gemeente wil extra aandacht voor veiligheid Irenesluis

13 februari 2019 om 15:30 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeenteraad heeft besloten om de Prinses Irenesluis in het Amsterdam-Rijnkanaal als risicofocusgebied bij de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) aan te melden. Dit heeft te maken met de enorme hoeveelheid gevaarlijke stoffen die jaarlijks over dit kanaal worden vervoerd, en de verschillende risico’s die hier spelen.

Kuun Jenniskens

De sluis ligt heel dicht nabij de bebouwde kom van Wijk bij Duurstede, dus dat maakt het veiligheidsvraagstuk volgens college en gemeenteraad groter. Ook wordt er groei van scheepvaart verwacht. In 2018 zijn er maandelijks 1000 schepen door de sluis gegaan. Daarvan was 80 procent van de schepen geladen.

Dit zijn twee belangrijke redenen waarom de gemeente wil dat de VRU beter naar de risico's die bij deze sluis spelen, gaat kijken.

BRAND EN EXPLOSIES De stoffen die over het kanaal worden vervoerd zijn zeer uiteenlopend van aard, zo laat een gemeentewoordvoeder weten. Dat gaat van rubber, plastic, en metalen tot aan petroleumachtige vloeistoffen. Hier zijn stoffen bij met risico op brand, en soms ook op explosies.

De sluis aanmerken tot risicofocusgebied betekent dat de Veiligheidsregio in haar planvorming blijvend aandacht besteedt aan diverse scenario’s. Het gaat hierbij niet alleen aan brand- en explosiegevaar.

LADING OVERBOORD Er wordt ook gekeken naar situaties waarbij mens en dier in nood zijn. En naar aanvaringen, of een losgeslagen of een gezonken schip. Het is ook denkbaar dat scheepsladingen overboord slaan. Ook het scenario bij een strenge winter waardoor het kanaal door ijsgang niet kan worden gebruikt moet worden bekeken.

De gemeente heeft de sluis aangemeld als risicofocus gebied voor het nieuwe Regionaal Risicoprofiel waarop het nieuwe VRU Beleidsplan 2020 – 2023 wordt gebaseerd.

Een risicofocusgebied is een gebied waar meerdere risico's gelijktijdig spelen, zoals op het Centraal Station in Utrecht.

advertentie
advertentie