Jeroen Brouwer
Jeroen Brouwer Ankie Meutgeert

Woonlasten

13 februari 2019 om 07:30 Lokaal/Column

In de media stonden stukjes over lokale woonlasten. Interessante discussie, wie wil er immers te veel betalen? Toch is de berichtgeving overal erg beperkt. De Wijkse heffingen vormen ongeveer tien procent van de totale inkomsten. De andere 90% komt van het kabinet, geen betrouwbare partner. Sinds 2006 is voor miljoenen bezuinigd op de WMO. Sinds 2015 hetzelfde bij de jeugdzorg. Mensen noemen dit een lijk uit de kast, maar dat klopt natuurlijk niet. Gemeenten dragen bij vele nieuwe wetten wél alle lasten, maar zónder extra budget. Bezuinigen op politie, kost de gemeente extra boa´s. Wetten voor milieu, duurzaamheid, privacy en ICT komen zonder geld over de schutting. Raadsleden krijgen een hogere vergoeding, de gemeente moet dokken. Die feiten over dat rechtse beleid brengen media zelden.

Daarnaast is een OZB-vergelijking eenzijdig. Er zijn andere inkomsten en lasten. Grote gemeenten krijgen van het kabinet vele euro´s per inwoner meer dan kleine. Oneerlijk, maar een feit. Inwoners betalen ook voor andere burgerzaken. Aardig om Wijk met Zeist te vergelijken. In 2017 kreeg Zeist 801 euro per inwoners van het kabinet en Wijk 691, terwijl de woonlast Zeist 200 euro goedkoper is.

Dan halen we andere lasten erbij. In Zeist kostte in 2018 een uitrekstel van het geboorteregister 5 euro meer, was de toerist 80 cent per nacht meer kwijt en een hondenbezitter 58 euro. Zeist haalt 2,8 miljoen euro uit parkeerinkomsten. Dat zijn lasten voor inwoners. Een hardwerkende Zeistenaar tast voor leges in zijn buidel; een dakkapel is 150 euro duurder, een uitbouw 700 euro en een nieuwbouwhuis zelfs 2300 euro. Dat zijn ook lasten.

We kunnen ook de tarieven van sportclubs erbij pakken (CDW is goedkoper dan Jonathan of Seastum), maar dat gaat heel ver. Lasten vergelijken is als appels en peren vergelijken. Het kost inwoners geld en levert gemeenten geld op. In Wijk krijgen we in goede zorg, uitstekende sportparken, een gezellig theater en een veilige gemeente die sociaal is. Latenverlaging betekent altijd bezuinigen. Op zorg? Op sport? Op scholen? Op veiligheid? Maar partijen zeggen dat er nooit bij. Jammer, want dan valt er een goed debat te voeren. Want voor niks gaat alleen de zon op.

Jeroen Brouwer
SP Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie