Afbeelding
Ali van Vemde

Betaalbaar op weg naar een gasloos Wijk bij Duurstede

8 februari 2019 om 07:30 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Het Klimaatakkoord houdt de gemoederen flink bezig. Gaat het de komende jaren lukken om Nederland aardgasvrij te krijgen en wat gaat dat allemaal kosten! Onzekerheid overheerst en dat merken ze ook in onze gemeente. Alle huizen van het aardgas af, dat gaat niet lukken, maar wel is er heel veel mogelijk zonder al te grote uitgaven.

Ali van Vemde

Wethouder Hans Marchal en projectmanager Aardgasvrije woningen Noorderwaard-Noord, Bram de Deugd, vertellen wat de gemeente doet om mensen op weg te helpen. Is de ambitie om in 2050 Nederland aardgasvrij te hebben, in Wijk bij Duurstede is de ambitie vastgesteld om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Hans Marchal: "Wij wachten op maatregelen van de overheid, maar veel is nog onduidelijk. Als gemeente moeten we veel zelf uitzoeken en dat is de reden waarom we er nu al volop mee aan de slag gaan. Afwachten is niet verstandig. We kijken waar we kunnen leren en willen voorop lopen op het gebied van kennis. Mochten er op een later tijdstip subsidies mogelijk zijn, dan willen wij daar gebruik van kunnen maken."

NOORDERWAARD-NOORD In 2021 moeten de plannen klaar liggen. Als eerste wijk in de gemeente is contact gezocht met de inwoners van de Noorderwaard-Noord. Bram de Deugd: "Dit is een wijk die schaalbaar is. Er zijn veel van dit soort woningen in Wijk bij Duurstede, ook in De Heul en De Horden. Woningen die niet altijd goed geïsoleerd zijn. In De Geer is dit al anders en vanaf juli 2018 worden de woningen gasloos gebouwd. We zien wel dat mensen zelf al initiatieven nemen, bijvoorbeeld door samen met buren zonnepanelen te plaatsen. We begrijpen dat het niet mogelijk is om alle huizen van het gas af te krijgen, want lang niet alle huizen zijn geschikt voor een warmtepomp. Maar het helpt al als een nieuwe verwarmingsketel moet worden aangeschaft, er over nagedacht wordt wat mogelijk is. Ook isolatie, een goede ventilatie of zonnepanelen helpt al. Dit kan stapsgewijs zodat de kosten niet al te hoog hoeven te zijn."

MOGELIJKHEDEN LATEN ZIEN "We begrijpen dat mensen er van schrikken," vertelt Marchal. "Ze maken zich zorgen over alle kosten die het met zich meebrengt, wat het oplevert en hoe ze aan de nodige informatie komen. Door duidelijkheid te geven en te laten zien wat er allemaal kan, hopen we dat mensen er over nadenken. Veel Wijkse bedrijven hebben de nodige expertise en kunnen helpen bij het maken van verstandige keuzes." De Deugd vult aan: "Op informatie avonden willen we dingen laten zien. We denken erover om een modelwoning in te richten zodat de mogelijkheden zichtbaar worden. Onze eerste stap wordt het organiseren van een avond waar de marktpartijen hun producten kunnen presenteren en laten zien hoe het werkt. Eerst komt er een brief voor de bewoners van de Noorderwaard-Noord. Intern gaan we aan de slag met het voorbereiden van een transitieplan. We willen in overleg met de bewoners en dat gaat verder dan de Noorderwaard. Vanzelfsprekend gebeurt dit ook in Cothen en Langbroek."

INFORMATIE EN ADVIES Bram de Deugd en Hans Marchal benadrukken dat er nog heel wat werk verzet moet worden. Bewustwording en duidelijkheid geven aan de inwoners is belangrijk. De gemeente zal hier alles aan doen, maar ook kunnen inwoners voor informatie en advies terecht bij de EigenWijkse EnergieWinkel aan de Steenstraat 2.

advertentie
advertentie