Wordt Wijk bij Duurstede een echte fietsstad?

6 februari 2019 om 07:13 Lokaal/Column

De PCG heeft bijna een jaar geleden in verkiezingstijd zich geprofileerd als fietspartij.

We hebben met behulp van Fietsdomein, u weet wel, die grote fiets op een aanhanger in de binnenstad gesprekjes aangeknoopt met voorbijgangers.

Het wordt echt tijd dat het fietsen gepromoot gaat worden. Ideeën zijn er genoeg: van betere verlichting op fietspaden, veilige oversteekplaatsen en fietsroutes van- en naar school tot voldoende fietsenstallingen. De eerste stappen zijn inmiddels gestart. De Markt gaat op de schop, de stoepranden zullen verdwijnen. De Grote kerk op de Markt zal worden aangelicht. De Binnenstad wordt aantrekkelijker om te vertoeven. De Markt wordt autoluw en de parkeerplaatsen zullen daar, op enkele gehandicaptenparkeerplaatsen na, verdwijnen. Er komen ook veel fietsenstallingen. Er zal dan wel regelmatig toezicht moeten komen om (te) langparkerende fietsen stelselmatig te verwijderen.

Dus voortaan met z'n allen, groot en klein naar de Binnenstad alleen met fiets!

Veel van deze zaken worden zichtbaar in het Gemeentelijk verkeer en vervoersplan (GVVP).

Het GVVP zal inzicht geven in verkeersknelpunten van zowel motorvoertuigen, fietsers maar wat mij betreft ook voetgangers. Ook het verbeteren van het Openbaar Vervoer, richting Amersfoort verdient de aandacht.

Na herhaaldelijk vragen door de PCG waar het GVVP bleef, komt er nu eindelijk een einde aan het wachten. Binnenkort wordt het plan aangeboden aan de gemeenteraad. De PCG is benieuwd naar de plannen en welke hotspots aangepakt gaan worden. Het blijft natuurlijk een spanningsveld tussen beperkte beschikbare (financiële) middelen en het aantal problemen op vervoersgebied.

Bij de behandeling van het GVVP in de gemeenteraad zal de PCG opnieuw aandacht vragen over het parkeren in woonwijken. De vele bestelbusjes en andere bedrijfswagens nemen veel parkeerruimte in beslag en zijn soms van dusdanig groot formaat dat het uitzicht wordt belemmerd voor wie daar wonen. Hiervoor een oplossing bedenken is niet eenvoudig. Echt handhaven zal moeilijk worden maar vraag uzelf eens af: vindt u het leuk als er een bestelbus van een ander vlak voor je deur geparkeerd staat? Het zou mooi zijn als we zonder regels rekening met elkaar houden en dus parkeren waar de minste overlast voor omwonenden ontstaat. Houdt u daar rekening mee?

We moeten met z'n allen meer op de fiets. Goed voor het milieu, bewegen is gezond en het is voor alle leeftijden maar dan moet het wel veilig zijn! Een mooie uitdaging voor de komende tijd.

Marco Petri

Raadslid PCG.

advertentie
advertentie