Huisartsenpraktijk Voorwijk doet mee aan de Nationale eHealthweek: Appen met de dokterAfgelopen dinsdag 22 januari konden patiënten v

24 januari 2019 om 09:38 lokaal Deel je nieuws

Zeven patiënten trotseerden de sneeuw en kwamen dinsdagmiddag naar huisartsenpraktijk Voorwijk voor de bijeenkomst over de VIPapp. Huisarts Willem van Stempvoort: “De huisartsenpraktijken werken nu al een tijdje met deze app. We merken dat het de communicatie tussen zorgverleners, patiënt en mantelzorgers vergemakkelijkt. Je kunt het vergelijken met Whatsapp, maar dan extra beveiligd en speciaal voor de zorg. Mensen met diabetes kunnen in de VIPapp ook hun meetwaarden bijhouden en doorgeven. En de wijkverpleegkundige kan me bijvoorbeeld een foto van een wond sturen, zodat ik deze kan beoordelen. De Nationale eHealthweek is een mooie gelegenheid om meer mensen uit Wijk bij Duurstede kennis te laten maken met de app. We hebben patiënten van de verschillende praktijken in het dorp uitgenodigd.”

Wat vinden de patiënten ervan? Na een hartelijke ontvangst krijgen de aanwezigen uitleg over de VIPapp die direct op de telefoons geïnstalleerd wordt. De patiënten zijn benieuwd naar de mogelijkheden: “Ik hoop dat ik met de VIPapp makkelijker mijn metingen kan doorgeven. Ik schrijf nu alles op losse papiertjes.” Een ander zegt: “Ik ben veel in het buitenland en dan is het fijn als ik op deze manier kan blijven communiceren met mijn huisartspraktijk.” De patiënten bekijken de app en hebben tips om deze nog verder te verbeteren. Het invullen van de meetwaarden kan volgens hen eenvoudiger. Softwareleverancier Calculus is aanwezig en noteert direct de verbeterpunten. 

Afspraken maken Tijdens een gezamenlijke, gezonde maaltijd die diëtiste Marieke de Witt heeft bereid, komt een ander onderdeel van de app aan bod: het persoonlijk gezondheidsplan. Vervolgens maken de patiënten afspraken met de zorgverleners over het gebruik van de app. De een gaat meetwaarden doorgeven en een ander wil gezamenlijke doelen en actiepunten gaan vastleggen in het gezondheidsplan. “Met de app kun je als het ware op een afstandje meekijken”, zegt praktijkondersteuner Renate Groenhout. “Waar nodig kun je mensen geruststellen, motiveren of adviseren. Ik vind het zelf heel prettig werken en ben benieuwd wat deze patiënten ervan vinden.” Over twee weken krijgen de deelnemers een telefoontje over de app. Ze kunnen dan aangeven hoe het gebruik bevalt en of ze nog tips of ondersteuning nodig hebben. 

Meer weten? Op de website www.ikbenvip.nl vindt u meer informatie over de app. 

advertentie
advertentie